A tavasz korai berobbanását követően, a március 15-i hosszú hétvége után Sándor, József és Benedek meleg idő helyett országos éjszakai fagyokat hoztak. A markáns fordulat a gazdáknak bosszús órákat, amíg a természet szerelmeseinek és a fotósoknak látványos jeleneteket, s még éjszakai holdhaló-jelenséget is hozott.

Több, mint 20 fokos március eleji maximum hőmérsékletek után kedd, szerda és csütörtök hajnalra virradóan több helyen alakult -5 fok körül a minimum-hőmérséklet. A fagyos reggelek sorozata sajnos kedd után szerdán és csütörtökön is folytatódott. Éjjel szinte országszerte 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, sőt több helyen lehetett mérni -5 fok körüli minimumokat. A legerősebb fagyok északon és a Duna-Tisza közén voltak. A Mátra északi, fagyzugos völgyeiben, a Nógrádi-és a Parádi-medencékben azonban nem volt ritka a -6, -7 fokos minimum hőmérséklet sem.


Az elmúlt években szinte szokásossá vált korai virágzás, majd márciusban-áprilisban fellépő, keményebb éjszakai fagyok idén is sokfelé okoztak jelentős károkat a gyümölcsösgazdáknak, akik füstöléssel vagy fagyasztásos/dermesztéses eljárással próbáltak védekezni a fagykárok ellen. A szemfüles természetbarátok és fotósok a reggeli fagyos hangulaton túl szerda éjszaka az égboltra pillantva fényes körívet is láthattak ragyogni a dagadó Hold körül.

A fénytörési jelenségek legizgalmasabb csoportját a halójelenségek alkotják. Az elnevezés görög eredetű, a ἅλως vagyis „halosz” szóból származik, ami fénykorongot, fénygyűrűt jelent. A halókat a jégkristályokon megtörő fény rajzolja az égre. A kialakulásukhoz szükséges apró jégkristályok formája, állása, egységes vagy kevert volta határozza meg, hogy milyen jelenség tűnik fel a fejünk felett. Jégkristályokkal leggyakrabban magasszintű felhőkben (cirrusz, cirrosztrátusz) találkozhatunk, de nagyobb hidegben a felszín közelében is kialakulhatnak. A vízmolekulák fizikai tulajdonságaiból adódóan fagyás során hatosával egy-egy kis hatszöget alkotva és ezzel kristályrácsba rendeződve kapcsolódnak össze. Szimmetrikus hatszög alakú kristályok keletkeznek; különböző vastagságú, szabályos hatszög alapú hasábok. Az, hogy egy jelenség mennyire látványos, szabályos és hogy milyen gyakran fordul elő, azt több tényező dönti el. A jégkristály alakja a legfontosabb. – olvashatjuk a Légköroptika.hu szakmai leírásában.

Péntekre a hajnali fagyok is megszűnnek, újra igazi tavaszi időben lesz részünk. Melegedés veszi kezdetét, nyugatira, délnyugatira forduló áramlással ugyanis egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk. Viszont a hajnali órák még sokfelé fagyosak lehetnek, csütörtöktől kezdenek enyhülni az éjszakák. A hét legmelegebb napja szombat lesz, amikor egy hidegfront előterében megerősödő délies áramlással még melegebb légtömegek érkeznek fölénk. Napközben így országszerte 15 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet. – számol be az Időkép, előrejelzésében.

 

2024. március 21.

Demecs Norbi

Fotók: Demecs Norbi, Freepik és Shutterstock