Egy túra során valóban szerencsés pillanat, amikor az ember közvetlen közelről megpillanthatja az elhullott agancsot a természetben, haza azonban már nem viheti! Ezek gyűjtésére ugyanis nem mindenki jogosult. A törvényes keretek között végzett gyűjtésnek és az engedélyeknek köszönhetően az agancsok felhalmozása és felhasználása szigorú ellenőrzés alatt áll, biztosítva ezzel a vadon élő állatok és az élőhelyük védelmét.

Az agancsok hullajtásának oka

Az állatok az agancsokat évente egyszer dobják le, mivel ez a folyamat lehetővé teszi számukra, hogy új, erősebb agancsokat fejlesszenek ki a következő növekedési ciklusra. Az agancsok elhullása a hormonális változásokkal és a növekedési időszak végével áll kapcsolatban.

Ki gyűjtheti az agancsokat?

A gyűjtést kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik, törvényes keretek között.

Milyen büntetés jár az illegális gyűjtésért?

Akár milliós büntetés is lehet az illegális agancsgyűjtés, mivel ezek nemcsak tudományos, hanem anyagi értéket is képviselhetnek. Az agancsok a helyileg illetékes vadásztársaságok vagy erdészeti hatóságok tulajdonát képezik, és az ilyen gyűjtés jogi szempontból megsérti a tulajdonjogot. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 9. § (2) bekezdése értelmében a hullatott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona. Továbbá a vadászati hatóság vadvédelmi bírságot is kiszabhat az illegális agancsgyűjtőkre a Vadászati törvény értelmében: aki a vadat tiltott módon zaklatja, az legalább százezer, legfeljebb ötmillió forintra bírságolható, és a bírság ismételten is kiszabható (84. § (1) f) és (2)). A szarvasok hajtása az erdőben, amely agancstő-sérüléshez vezet, szabadságvesztéssel is büntethető.

Mit tegyünk, ha kirándulás, túrázás alkalmával találunk agancsot?

Szerencsések vagyunk, ha egy túra során találunk ilyet, és testközelből meg tudjuk szemlélni, de inkább fotózzuk le és jegyezzük fel az agancs pontos helyét és környezetét, hiszen ezek az adatok segíthetnek a természetvédelmi hatóságoknak, erdészeknek. Az agancsokat ne vigyük haza, hanem hagyjuk őket ott, ahol találtuk, vagy adjuk le a helyi vadásztársaságnál vagy erdészeti hatóságnál. Ők megfelelően kezelik és gondoskodnak azokról.

Mennyit ér az agancs és mire használják?

Az agancsok értéke jelentős mértékben függ azok állapotától, méretétől, alakjától. Általában a friss agancsok értéke magasabb, míg az idősebb, természetesebb hatásoknak kitett agancsok esetében az érték alacsonyabb. Számos felhasználási módjuk van. Népszerű dekoráció lehet, például bútorok, lámpák, képkeretek vagy más kiegészítők készítéséhez, ugyanis a természetes megjelenésük és a különleges textúrájuk miatt népszerűek az enteriőr design területén. Kézműves termékek készítéséhez is használják, ékszerek, vagy akár dísztárgyak készülhetnek belőlük. Gyógyászati és étrend-kiegészítő iparban is előfordulhat a felhasználásuk, és természetesen vadászati kellékekként is. Gyakran használják fegyverek, például íjak, nyilak vagy dudák készítéséhez. Néhány esetben az agancsok ritkaságuk vagy különleges tulajdonságaik miatt igen magas árat érhetnek el a gyűjtők és a különféle ipari szereplők körében.

2024. 03. 19.

Fotók: beküldött
Kiemelt kép: police.hu (illegálisan begyűjtött agancsok)