Meglátni és megláttatni az igazi művészet, vallja Borics József Prima-díjas festőművész, akinek március 16-án a siroki Turisztikai Információs Központban 10 óra 30 perckor nyílt meg legújabb kiállítása.

Borics József neve elválaszthatatlan Siroktól. Az országosan is ismert és elismert festő négyéves korában vett először ceruzát a kezébe és petróleumlámpa fényénél rajzolgatott kisgyerekként. Aztán 1966-ban elvégezte a tanárképző főiskolát Egerben, majd 1968-tól nyugdíjazásáig a Siroki Általános Iskolában tanított.

1990-ben kollégájával létrehozták és 30 éven át működtették a Siroki Rajztanárok Alkotótáborát, amelynek fő szervezője, segítője volt. Ő alapította meg a Siroki Általános Iskolában a gyermek színjátszást 1969-ben, mely azóta is a vármegye legjobb, országosan is elismert diákszínjátszó köre.

Egész életét meghatározza mások segítése, a közösségért, faluért, iskoláért való önzetlen munka. A Sirokról megjelent könyv szerkesztője volt, a siroki és kőkuti templom oltárképét, keresztútját is ő alkotta. Számos intézményben megtalálhatók az ajándékként készített képei. 2010-ben Sirok Díszpolgára címet is megkapta, 2023-ban pedig ő vehette át Heves vármegyei Prima-díjat, Magyar Képzőművészet kategóriában.

2024. 03. 19.
Fotó: Facebook