Visszaköltöztek a hódok Szajla határába, vagyis pontosabban a Bükkszéki-patakot szemelték ki lakóhelyül. Erről a település polgármestere, Juhász Pál mesélt szerkesztőségünknek.

„A húsz centiméteres vízből, két méteres vízmagasságot csináltak ezek a kis állatok építményükkel. A gáttól néhány méterre lévő hódvár egyébként egy túraútvonal mentén található, így közelről is meg lehet azt szemlélni. Valamint a hódokról és életükről egy információs tábláról is lehet tájékozódni a helyszínen. Márciusban volt is már egy „Hódjáró” túránk, amely igazán kalandosra sikeredett. Ó-Szajláról indultunk a hódvárhoz és gáthoz, ahol Csipkés Roland, a Bükki Nemzeti Park szakembere beszélt a hódok életéről és a természetben betöltött szerepükről.

A nagyszerű előadást kicsik és nagyok egyaránt érdeklődve hallgatták. Majd a Ciklámen tanösvény mentén a természetjáró kis csapat a Borzsa-tetőn át a Siroki várhoz gyalogolt. A 15 km-es helyenként végtelenül saras túránk tele volt kihívásokkal, nagyszerű beszélgetésekkel, lelkesedéssel, állhatatos kitartással és sok-sok nevetéssel” – foglalta össze a polgármester, majd hozzátette, hogy a közeljövőben ismét szeretnének majd túrát szervezni, de bárki, aki kíváncsi a hódokra és a hódvárra megnézheti egy kirándulás alkalmával is.

2024. 04. 15.
Fotó (illusztráció): vladimircech / Freepik