Nem csak szűkebb régiónkban, de szerencsére egész Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend a téli madáretetés. A közösségi oldalakon különböző kérdések merülnek fel a témában, közülük az egyik leggyakoribb, hogy meddig etessük a madarakat?
Magyarországon az Európában megfigyelt 800 fajból négyszáznál is több található, mely itthon is megfigyelhető. Hazánk nem csak az északról délre irányuló madárvonulás jelentős állomása, de számos faj a telelésre alkalmas életterét is nálunk találja meg. Fontos tudni, hogy külön etetés nélkül is túlélik az évszakot a madarak, mert ösztöneik alkalmassá teszik őket arra, hogy megtalálják a napi betevőjüket.

Ha mégsem elegendő a táplálék, akkor elrepülnek olyan vidékre, amely bővebb, nagyobb mennyiségben kínálja a napi eleséget és amely elegendő az életben maradásukhoz. Mi, emberek, a madarak téli etetésével bevonzzuk őket lakóhelyünk közelébe, és amellett, hogy a szebbnél szebb tollas jószágokban gyönyörködhetünk, etetésükkel az élőlények iránti felelősségérzet is kialakul bennünk.

Fontos, hogy ahol már elkezdtük a madáretetést, ott soha ne hagyjuk abba egyik napról a másikra! Az etetőhöz szokott kis állatok egy zordabb idő esetén, ha nem találnak maguknak eleséget, és nincs elég energiájuk olyan helyre tovább repülni, ahol találnak, akkor az az életükbe is kerülhet!

Március közeledtével, a fagyok elmúltával, és a rovarok fokozatos megjelenésével azonban érdemes arra készülni, hogy az etetőbe elhelyezett eleség napi mennyiségét folyamatosan csökkentve ösztönözzük a madarakat arra, hogy visszaálljanak a természetes forrásból elérhető táplálkozásra. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük az időjárást, és ahhoz mérten alakítsuk a madáretetőink kínálatát!

2024. 02. 28.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter

(Köszönjük a Canon magyarországi márkaképviseletének, hogy a Kékestetőn lakó madáretetőhöz egyik remek új teleobjektívükkel most a megszokottnál is közelebb kerülhettünk!)