A Gyöngyösi Esték programsorozat vendége ezúttal Dr. Zacher Gábor toxikológus volt, a teltházas eseményt a Mátra Múzeumban tartották. Az estet a Városom, szeretlek Egyesület szervezte, a házigazda Szókovács Péter volt.

Az eseményen részt vett Forgács István romaügyi szakértő és Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is.

Forgács István romaügyi szakértő Szókovács Péterrel egyeztet

Dr. Zacher Gábor kétórás előadása széles kontextusba helyezte a függőségek kialakulását, szó esett azokról a társadalmi, gazdasági és pszichológiai folyamatokról, melyek elősegítik a különféle „mérgekre” való rászokást.

A szorongást kompenzáljuk

A stresszhelyzetek, a megélhetési krízisek, a környezet, az iskola vagy akár az online világ által generált szorongások kezelése kulcskérdés a folyamatban, hiszen ezek elhanyagolása könnyen vezethet különféle szerhasználatokhoz. A függőségekhez vezethet az út fizikai, verbális vagy szexuális bántalmazás, családon belüli erőszak, mentális és pszichés zavarok eredményeként is. Felmérések szerint a fiatalok főként a klímaválság, a járványok és az online zaklatások miatt szoronganak. A függőség nem jelent feltétlenül droghasználatot, számos egyéb addikció létezik: energiaital, étel vagy például orrcseppfüggőség is.

Napjaink kábítószerhasználata orosz rulett

Az európai hatóságok mintegy 900 kábítószert tartanak nyilván, tavaly mintegy 40 új szer került a piacra, de 2014-15-ben például legalább 100. A kábítószer okozta halálesetek 70%-át szívproblémák okozzák. Akár egészséges fiatalok esetében is gyakori az úgynevezett refrakter szívleállás, az ilyen esetekben az érintettet már nem lehet újraéleszteni. Az olyan nevek mögött, mint a biofű vagy a kristály akár több száz féle kemikália is megbújhat és jelen vannak a piacon a kombinált, több hatóanyagot ötvőző szerek is. Utóbbiak esetében akár minden egyes ugyanolyan kinézetű tabletta összetétele eltérő lehet, hatásuk pedig épp ezért kiszámíthatatlan.

Csak a zéró tolerancia véd meg minket

40 millió droghasználat történik Magyarországon évente, a Magyarországra érkező drogoknak 5-6%-át foglalják le, a rendőrségi ügyek száma csupán 8 ezer, a lebukás esélye tehát igen csekély, ami tovább bátorítja az eladókat. A használat csökkentéséhez őszinte kommunikáció, felvilágosítás, életszerű megelőzési program szükséges.

Az alkohol az egyik legkönnyebben hozzáférhető méreg

Magyarországon a férfiak 31%-a küzd alkoholproblémákkal, az átlagos szeszfogyasztás (96%-os tiszta szeszre vetítve) évi 12 liter fejenként. Az alkoholproblémák kialakulása főleg a fiatalok esetében nem a teljes tiltással vagy büntetéssel érhető el, hanem a helyes keretrendszer kialakításával, nyílt odafordulással, őszinte beszélgetésekkel.

Az elménk a tét

A szakember részletesen kifejtette a világhálótól, a közösségi platformoktól, influenszerektől való függőség okait és jellemzőit. Kiemelte: a lájkgyűjtés a fiataloknál szintén súlyos szorongást, a kimaradás érzését, önértékelési zavarokat okozhat. A magyar lakosság 53%-a egyáltalán nem olvas, így nem működik a „belső mozi”, csak a készen kapott tartalmakat fogyasztják, ami veszélyeztetheti a mentális egészséget. A streamingszolgáltatók elterjedésével megjelent a sorozatfüggőség is. Ezekben az esetekben is érdemes a már említett keretrendszert kialakítani.

Ha dohányzol, büdös leszel!

Ezzel a szlogennel folytatott sikeres dohányzásellenes kampányt Svédország, ahol 5% alatti a füstölők aránya. Dr. Zacher Gábor elmondta: hagyományos cigarettát egyre kevesebben szívnak, ugyanakkor egyre nagyobb teret nyernek különféle alternatív, ártalomcsökkentőként hivatkozott verziók. A dohányzáshoz számos olyan súlyos betegség köthető közvetlenül mint a sztrók, tüdőrák, vagy az asztma, ugyanakkor a fiatalokat a hosszú távú hatások nem tartják vissza, a svéd szlogen ezért működött jobban, mint az egészégügyi kockázatokat hangsúlyozó kampány.

Lehet változtatni, ez csak rajtunk múlik! – zárta előadását Dr. Zacher Gábor.

Szókovács Péter az eseményről az alabbi bejegyzést tette közzé Facebook oldalán:

2024. 02. 09.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás