A 2408-as út a 16. és a 22. számú kilométerköve között kap új aszfaltburkolatot, az egyik sávon már megtörtént a régi burkolat felmarása, így a forgalom egyelőre váltakozó irányban haladhat. Mint azt Előházi Péter polgármestertől megtudtuk: ez az útszakasz egyre népszerűbb a Felső-Mátrába érkező vendégek között.

A polgármester elmondta: Mátraszentimre települési struktúrája az egyre növekvő idegenforgalom hatására gyökeresen megváltozott, tavaly tavasz óta kifejezetten megnövekedett az igény az itteni ingatlanokra, egymás után kelnek el a házak, nyaralók, telkek. Van úgy, hogy az autósok helyieket szólítanak le, hogy tudnak-e a faluban eladó ingatlanról. Sokan már állandó lakhelyként használják a hétvégi házakat, s több budapesti tulajdonos is úgy osztja be a munkáját, hogy csütörtöktől hétfőig itt lehessen fent, a Mátrában. A 400-500 lakosú település hétvégenként 2000 fősre duzzad, melyre 1200 vendégágyunk és mintegy 100 vendéglátóipari-és kereskedelmi egységünk van a 7 felső-mátrai lakott területen: Mátraszentimrén, Mátraszentistvánon, Mátraszentlászlón, Ágasváron, Bagolyirtáson, Fallóskúton és Galyatetőn.

Egyeztetés Horváth László országgyűlési képviselővel

A koronavírus járvány igencsak felértékelte a csendet és a jó levegőt, ugyanakkor a nagyobb turistaforgalom magasabb elvárásokat támaszt az elérhető infrastruktúra terén is. A fejlesztések soron következő lépéseiről, elképzeléseinkről egyeztetünk Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével. A Gyöngyös környékén kezdődő útfelújítások is kiemelten fontosak számunkra, hiszen az ide érkezők másik fele a Mátra kapujának számító város felől közelít meg minket. Fallóskúton jelenleg folyamatban van a földkábelek fektetése, hogy az áramellátást ne veszélyeztessék a sérülékeny földkábelek. Az utak és az áramellátás mellet szeretnénk fejleszteni a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a hulladékszállítás és hulladéklerakás feltételeit is. A megnövekedett érdeklődés következményeként számos házat kezdtek el egy időben felújítani, s az így keletkező nagy mennyiségű építési törmelék elhelyezését sürgősen meg kell oldanunk. Nem egyszerű feladat ez, egyrészt a mennyiség miatt, másrészt pedig azért, mert természetvédelmi területekkel vagyunk körülvéve, így egy 4-5000 m2-es hulladékudvar létesítése az átlagostól nagyobb fejtörést okoz. Az illetékes szakemberekkel már dolgozunk a probléma megoldásán. A mi településünk helyzete különleges, mivel a már említett 7 település mindennapi feladatait is Mátraszentimre látja el, például 45 km utat kezelünk, ami önmagában is komoly kihívás. A magyar Falu Programban közterültek karbantartását segítő eszközöket nyertünk, ez nagy segítség a napi munkában.

A tájház a falu egyik büszkesége

Jó hír viszont, hogy a koronavírus járvány ellenére is rekordot döntött Sípark Mátraszentistván forgalma, ebben a szezonban 60 ezer vendégük volt, míg az eddigi csúcs 45 ezerre tehető. A sípark beülős felvonóját egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan a kerékpárosok is használhatják, így valóban 4 évszakossá válik a kihasználtsága.

Miközben beszélgettünk, megjelent a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működő Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskola teljes nyolcadik osztálya – mind a 2 fő J -, s kedvesen invitálták a polgármestert a ballagási ceremóniájukra. Az iskola a szívügyünk – mondja Előházi Péter. 2004-től hivatalosan is a pedagógiai program része a síoktatás. Büszkék vagyunk rá, hogy már 15 oktatót adtunk a síparknak, és válogatott síelő versenyzők is kerültek ki innen. Távlati célunk, hogy középiskolát is alapíthassunk, olyan speciális képzési ágazatokkal, mint a síoktató, valamint a hegyi- és kerékpáros túravezető. Az iskolában, ahová most 32 gyermek jár, de jövőre már 38-an iratkoztak be – egyébként hamarosan tetőfelújítás kezdődik.

Egyre népszerűbb a pásztói útvonal a Mátra felé

S ha már a fejlesztéseknél tartunk: a közeljövőben állami pályázati támogatással indul a közösségi ház felújítása, a tervek között pedig olyan beruházások szerepelnek, mint a buszmegálló mellett egy kézműves udvar létrehozása – a helyben élő fazekas és nemezelő szakemberek bevonásával -, s egy falubuszra is pályáznak. Emellett a tájház és a templomkert megújítása is napirenden van.

Előházi Péter kiemelte: nyárra már több színes, izgalmas programmal is készülünk: július 3-ától minden szombaton a Kerekerdő Színház tart majd előadását, augusztusban a falunapé a főszerep, s alpesi focibajnokságot is szeretnénk rendezni a sípályán. Nem kell aggódni, hogy kinek lejt majd a pálya, hiszen félidőben térfélcsere lesz! 🙂

2021. 06. 01.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás