Észak-Magyarország legnagyobb iskolafejlesztését még 2017-ben jelentették be, az eredeti 862 millió forintos összeget a Kormány később 1 milliárd 68 millió forintra emelte. A Kompolt-Nagyúti Általános Iskola új nevet is kapott, mostantól Fleischmann Rudolf nevét viseli.

Az ünnepélyes átadáson Kollár Tamás intézményvezető elmondta: büszke az új környezetre, a kollégák kitartására. A beruházással olyan feltételeket alakítottak ki, melyekkel az iskola felveheti a versenyt a városi intézményekkel is. A pandémiás időszak alatt is végig dolgoztak, az épület a pincétől a padlásig megújult, mostantól pedig azon fognak dolgozni, hogy az épületet versenyképes tartalommal töltsék meg.

Ballagó Zoltán, a fenntartó Egri Tankerület igazgatója kiemelte: 2013 és 2020 között a tankerület 15 intézménye újult meg. A kompolti iskolában az átfogó energetikai- és infrastrukturális korszerűsítések mellett egy teljesen új szárnyat is építettek, megújult a 880 négyzetméteres tornacsarnok, és 100 millió forint értékben sportszereket, informatikai eszközöket, játékokat, bútorokat és egy nagy buszt is beszereztek. Az akadálymentesítés lift beépítésével valósult meg.

Az iskolában 5 termet hangszigetelt mobil elválasztó falakkal tettek sokoldalúbban használhatóbbá, s megújultak a vizesblokkok is. A belső helységek átalakításával logopédiai fejlesztő termet, a könyvtárat, a tanári- és az orvosi szobát, titkárságot, a számítástechnika termet és zsibongót alakítottak ki. 2020 őszén a felújított iskola nagy részét már vissza tudták adni a gyermekeknek és a pedagógusoknak, az épületkomplexum többi részében azonban tovább folyt a munka.

Az oktatásra szánt pénz mindig jó helyre kerül, hiszen a gyermekek a legfontosabbak – mondta Hajnal Gabriella, a, Klebelsberg Központ elnöke. A tanulás mellett a 21. századi színvonalú kompolti iskolában adottak a művészeti tevékenységek, a sport, a felzárkóztatás, a fejlesztés, a tehetséggondozás feltételei is. Az Egri Tankerület iskolái a közelmúlt időszakában 5,3 milliárd forintból fejlesztették az intézményeiket. Az elmúlt évtizedekben soha nem volt ilyen mértékű fejlesztés az oktatásban – hangsúlyozta.

Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere megköszönte Horváth László, a térség országgyűlési képviselője közreműködését a település fejlesztésében. Az elmúlt években megújult az óvoda, az iskola, most pedig új bölcsőde épül a községben, s az iskola konyhája is korszerűsítés alatt áll. A vidéknek is jár a minőség, az ilyen fejlesztések teszik stabilabbá a vidéket és Magyarországot – emelte ki a polgármester. A fejlesztések mellet az egyik legfontosabb cél, hogy a megújult oktatási központban a tanítás élmény- és játékközpontú legyen. A településvezető megköszönte Bata Dénes címzetes igazgatónak az iskola életében betöltött szerepét.

Horváth László, miniszterelnöki megbízott beszédében aláhúzta: a Kompolton megvalósult példaértékű fejlesztés bizonyította, hogy a covid idején, válsághelyzetben is lehet és kell is értéket létrehozni, kitartani céljaink, terveink mellett. A tét az, hogy át tudjuk-e adni az előttünk álló nemzedéknek a jelenlegi időszakban megszerzett tudásunkat, hogy a következő, várhatóan viharos évtizedekben helyt tudjanak állni. Az iskolának arra kell tanítania, hogy az élet az nem a túlélésért folytatott harc, nem a mértéktelen önérvényesítés terepe. A járvány bebizonyította, hogy az életet az együttműködés tartja fenn; erre kell felkészíteni a gyermekeinket. Ezt kell a szívükbe, a lelkükbe és a tudásukba táplálni, hogy képesek és hajlandóak legyenek együttműködni saját magukkal, társaikkal, közösségükkel, nemzetünkkel és az egész világunkkal.

Az iskola névadója, Fleischmann Rudolf növénynemesítő (Éger, Csehország, 1879. november 29. – 1950. november 14., Kompolt) A korszerű növénynemesítés megalapozója, 1918-tól a növénynemesítő telep vezetője. Munkássága során számos búza-, rozs- és kukoricafajta terméshozamát és minőségét növelte. „Azt szeretném elérni, hogy a szegény embernek az aszályos földjén is legyen búzája, kukoricája, takarmánya.”

2021. 08. 28.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Zelei Dániel