Még alakul, de máris teljes: a falu új ékessége nemcsak látványgazdaság, turisztikai vonzerő, kiállító- és közösségi tér, hanem a szeretet, a hit és a hagyományos értékek előtti tisztelgés is. A majort Torda Tibor tulajdonossal a Szent Mihály napi búcsúi hétvégén jártuk be.

Az ország melyik részéről érkeztek Bodonyba?

Hatvanban laktunk, lakunk is még félig, s egy nyugalmas, csendes helyre szerettünk volna költözni terveink megvalósításához. Egy korábbi munkámmal kapcsolatban gyakran megfordultam erre, s bizony beleszerettem a vidékbe. Megszületett a döntés: itt valósítjuk meg az álmainkat, a természetben, állatok közelségében, a hegyek ölelésében.

Milyen céllal hozták létre a majort?

Az elképzeléseink túlmutatnak a klasszikus szálláshely értékesítésen: olyan többfunkciós teret alakítunk itt ki, ami nemcsak nekünk, hanem a hozzánk érkező vendégeknek és a helyi lakosoknak is valódi élményt nyújt. Családbarát szemlélettel hoztuk létre a birtokot, hogy minden korosztály jól érezze magát nálunk.

Torda Tibor: Úgy szeretünk alkotni, hogy közben megosztjuk másokkal is az élményt!

Tervben van egy játszótér kialakítása, s már most találnak izgalmas tevékenységeket a legkisebbek. Szeretjük a régi időt tárgyait, melyeket többnyire dekorációként, hangulatelem gyanánt használunk. Jómagam veterán motorokat és traktorokat gyűjtök, melyek közül több megtekinthető a major területén.

Szeretnénk traktoros helyi kis túrákat is szervezni, melyek során bejárnánk Bodony kézműves portáit, s a bátrabbak a traktorvezetést is kipróbálhatják. Érdekesség, hogy egy lovas eke-kapát itt, a helyszínen találtunk a földben, s a rajta lévő tábla szerint egy 1912-13-ban gyártott darabról van szó, melyet a gyártó cég segített azonosítani. Meg is vásárolták volna, de úgy véltük, jobb helye van itt nálunk, hadd csodálják meg minél többen! 

Idegenforgalmi vonzerőnek szánjuk az épületek fölé magasodó domboldalban látható, frissen telepített levendulamezőt, melyet hamarosan visszavágunk, hogy jövőre még sűrűbb virágzattal örvendeztessen meg minket és azokat, akik megtekintik. A növényből illóolajat készítünk, mely rendkívül sokoldalúan használható a háztartásban: illatosít, fertőtlenít, nyugtat, segíti a jó alvást. A levendulásba kertterápiát is indítunk, melynek keretében aktív részvételt kínálunk a növények gondozásában.

Csapatépítő tréningeknek is ideális otthont adhat a major, egyebek mellett falusi népi játékokkal, traktorozással, s a katonai oldalkocsis motorunkat is ki lehet majd próbálni.

A pompás lila levendulaültetvény mellett hatalmas kereszt áll a dombtetőn.

Mikor elhatároztuk, hogy ez a terület lesz az új otthonunk, rögtön az első lépések egyikeként, még 2019-ben állítottuk a keresztet. A vállunkon hoztuk fel: ezzel a gesztussal köszöntük meg a lehetőséget, hogy itt lehetünk és kértünk egyfajta áldást is az itteni életünkre, családunkra. Rá egy évre már magyar zászló lobogott a birtok felett, idén pedig a Szent Rafaelről elnevezett kis kápolnát építettük meg. Benne egy 1896-ból származó, kézzel faragott fakereszt és egy Mária szobor található.

A kápolna oldalán található táblán a következő olvasható:

“Azok a helyek, melyeknek ismerjük a történetét, mindig az emlékezetünkbe fészkelik magukat, s nem engedik, hogy olyan könnyen elfelejtsük őket, A mi kápolnánk története személyes indíttatású, melynek hátterében családunk egészségügyi kihívásai vannak, amely mellé társul a major megnyugvást adó légköre. Kápolnánk 2021-ben került megépítésre a majorban fellelhető teljesen természetes építőanyagokból, saját kezünk erejét használva, gépesítés nélkül. Sokaknak ismerős, hogy Rafael arkangyal a betegek védőszentje, de kevesen ismerik a mögötte megbújó történetét, ami egy ószövetségi írásban, Tóbiás könyvében rejtőzik. Az írás szerint a Ninivében élő istenfélő, a szegényeken, s nemzetségeken segítő Tobit hirtelen megvakul, s az elkeseredett férfi Istenhez imádkozik, hogy vegye el életét. Ezzel egyidőben Tobit rokonának a lánya, Sára, Médiában szintén a halálért imádkozik, mert a lányt megszálló szellem 7 férjét mind a nász előtt öli meg. Az elkeseredett lány, hogy apja fejére szégyent ne hozzon, az öngyilkosságot elvetve választja az imádságot.

Isten, meghallva fohászukat, Rafael főangyalát küldi segítségül, aki Tobit házához fiatalember képében érkezik. A halált váró Tobit, hogy pénzügyeit letisztázza, fiát, Tóbiást elküldi egy tartozás rendezésére, s mellé az utat ismerő Rafael szegődik, kiket végig Tóbiás kutyája kísér.

A vándorlás során Rafael Tóbiást meggyőzi arról, hogy a hosszú út közben a rokonukhoz betérő fiúnak Sára lenne a megfelelő pár, aki félelmét Rafael biztatására legyőzve megkéri a lány kezét. A nász éjjelén Tóbiás a Rafael tancsára kifogott hal májának és szívének füstjével elűzi a gonosz szellemet, akit Rafael odaláncol egy oszlophoz, így örökre megszabadítja Sárát a démontól. A boldog pár a pénzügyek rendezése után hazafelé indul Ninivébe, s útjukat végig kíséri Rafael és a kutya.

Tobit házához érve Tóbiás, szintén Rafael tanácsára, a kifogott hal epéjét apja szemére kenve az visszanyeri látását, s hosszú, becsületes évek múltán 112 éves korában tér meg istenéhez. Fia, Tobit, apja és anyja halála után istene tanácsára elhagyja Ninivét, melyre erkölcstelen életmódja miatt hamarosan pusztulás vár, s feleségével apósa házába, Médiába költözik, ott éri a halál 117 éves korában.

Ez az időszámítás előtti történet a forrása annak, hogy ha betegség üti fel a fejét, az emberek Rafaelhez imádkoznak. A hűséges kutya jelképezi azt, hogy az arkangyal minden élőlényen segít, nemcsak az embereken, s Rafael egyben az utazók és vándorok védőszentje is, szintén ezen történet alapján.”


A búcsú alkalmával népszerű volt az állatsimogató is.

Egész nap folyamatosan jöttek a gyermekek és a felnőttek, hogy megnézzék, megsimogassák az állatainkat. Őket nem haszonállatként tartjuk, tehát nem is végzik majd a fazékban. Legtöbbjüknek neve is van, a közönségkedvenc Rambó és Rocky, a két foltos kismalac. Kecskék, pónik, nyuszik, tyúkok élnek itt biztonságban, szeretetben.

Egy kis lovarda üzemeltetése és állatasszisztált foglalkozások tartása is szerepel a jövőt illető terveink között, s látvány-pálinkafőzdét is szeretnénk működtetni. Ebben az évben még demó-üzemmódban működünk, a major látogatása ingyenes, telefonos bejelentkezés alapján történik. A 06709670101-es számon várjuk azok jelentkezését, akik szívesen megtekintenék, amit az elmúlt időszakban sok-sok munkával, a kezünkkel és a szívünkkel összehoztunk. Nagyon szeretnénk együtt dolgozni a helyi kézműves mesterekkel és több községi rendezvényt is befogadni. Őszintén reméljük, hogy a helyi közösség befogad minket, s örömét leli majd a munkánkban!

Videó

2021. 10. 09.
Kékes Online, Burián Orsolya