Egyáltalán mi éri meg a baloldalnak? Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a Mátrai Erőmű kapcsán szólalt fel a Parlamentben.

Elmondta: a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem régiben azt nyilatkozta Gyöngyösön, hogy a Mátrai Erőművet egyáltalán nem éri meg fenntartani és hogy az erőműben dolgozóknak – több ezer embernek – máshol kell munkát találni. Úgy tűnik, hogy Márki-Zay Péternek lassan már nem éri meg fenntartani semmit sem, ami az országnak fontos és az embereknek jó. Bár ő a kapitány – Gyurcsány Ferenc hirdette ki -, de úgy tűnik, hogy neki és a baloldalnak most már egyáltalán nem éri meg fenntartani a rezsicsökkentést, egyáltalán nem éri meg emelni a minimálbért, egyáltalán nem éri meg megvédeni a határokat az illegális bevándorlással szemben, egyáltalán nem éri meg befagyasztani a benzin árát és most már egyáltalán nem éri meg a Mátrai Erőművet fenntartani.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a baloldali miniszterelnök-jelöltnek nem fontos az az ország folyamatos és biztonságos villamosenergia ellátása, és nem fontos annak a többezer embernem a munkája, munkahelye sem, akik energiaválság idején is megfeszített munkával működtetik az erőművet.

Mindezek után feltehetjük a kérést, hogy ha a felsorolt dolgok a baloldalnak egyáltalán nem fontosak, nem éri meg őket fenntartani, akkor mi az, ami nekik megéri? Mi az, ami nekik megérte mondjuk az erőművel kapcsolatosan az elmúlt időszakban? A baloldal annak idején külföldi kézre juttatta az erőművet, úgy látszik, ez megérte. Ez persze legjobban azoknak a külföldieknek érte meg, akik tulajdonba kerültek, hiszen tulajdonlásuk alatt az eredeti vételár ötszörösét vitték ki az erőmből, vették ki és vitték ki az országból profit formájában. A baloldalnak ez is megérte.

Horváth László országgyűlési képviselő a Parlamentben szólalt fel a Mátrai Erőművel kapcsolatban

Horváth László úgy fogalmazott: amíg külföldi kézben volt az erőmű, addig a baloldalnak sem és a környezetvédő szervezeteknek sem volt semmiféle környezetvédelmi aggálya. Akkor nem volt se büdös, se füstös az erőmű. Akkor nem érte meg ilyet mondani, bezzeg, amikor a külföldiek által jól lelakott erőmű magyar kézbe került, akkor rögtön megérte balhézni és követelni az erőmű azonnali bezárását. Akkor már büdös is lett, füstös is lett. Rögtön megérte persze Mászáros Lőrincezni, mert azt mindig megéri, és persze nem érte meg elmondani, hogy Mészáros Lőrinc nem bocsájtott el egyetlenegy embert sem, nem csökkentette az erőmű kapacitását, mint ahogy tette volna az a külföldi vevő, aki a németek távozása után szintén bejelentkezett az erőmű vásárlására.

A teljesség kedvéért el lehetett volna mondani, de azt sem érte meg elmondani, hogy az erőmű mellett ugyanekkor kezdte meg a működését egy nagyon korszerű gabonafeldolgozó üzem – Mészáros Lőrinc érdekeltségében -, ami 300 embernek ad a mai napi munkát és modern technológiával dolgozza fel azt a 200 ezer tonna búzát, amit a magyar termelőktől vásárolnak meg, biztosítva nekik a biztos piacot és bevételt – tette hozzá a képviselő.

Horváth László kiemelte: mára az erőmű – hosszú idő után – újra állami kézbe került, mert stratégiai fontosságú. A Kormány döntött az erőmű modernizálásáról és legutóbbi ülésén arról is, hogy az energiaellátás folyamatossága és a munkahelyek megőrzése érdekében 42 milliárd forintot juttat hazai forrásból az erőműnek.

A magyar emberek, a háztartásuk energiaellátása, a Mátrai Erőmű és annak dolgozói biztonságban vannak és biztonságban is maradnak.

Ezek után persze azt a kérdést is fel kehet tenni, hogy kinek is érné meg de nagyon, ha megszűnne az erőmű. Kinek érné az meg, ha a baloldalnak már nem érné meg fenntartani. Nem kell sokat töprengenünk, és ehhez még Gansperger Gyulát sem kell meghallgatnunk, magunktól is rájöhetünk a megoldásra, a válaszra: azoknak a csoportoknak, akinek érdeke Magyarország energiakitettségének növelése, önállóságának, mozgásterének szűkítése, azoknak megéri. Azoknak meg már csak azért is, mert már megint lenne egy jó üzlet, úgy, mint régen. Nekik nagyon is megérné egy baloldali kormányzás, de az a helyzet, hogy a magyar emberek többségének viszont egyáltalán nem érné meg, még azoknak sem, akik a baloldalra szavaznak! – zárta beszédét Horváth László.

2021. 12. 14.
Kékes Online
Fotó: Gál Gábor