Exkluzív interjút adott lapunknak Szijjártó Péter. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Horváth László országgyűlési képviselő, valamint Szókovács Péter, a Városom, szeretlek Egyesület és a Fidesz-KDNP gyöngyösi polgármesterjelöltjének meghívására érkezett Gyöngyösre.

Az orosz-ukrán háború tekintetében Magyarországnak határozott álláspontja van. Ön minden fórumon a béke és az azonnali tűzszünet mellett érvel, ez azonban nem egyezik számos európai döntéshozó véleményével, és a NATO is egyre veszélyesebb kijelentéseket tesz, olyanokat, amelyek akár egy világháború felé is mutathatnak. Mit tud tenni a magyar kormány, hogy ne sodródjunk bele a háborúba?

Az elmúlt két év rendkívül nehéz volt Magyarország számára, hiszen a háború közvetlen szomszédságában élünk, így a hatásokkal is közvetlenül szembesülünk. A magyar gazdaság rendkívüli módon megsínylette a történéseket, a háborút, s az arra adott európai szankciókat, hiszen az egekbe szökő infláció és az energiaárak a nemzetközi környezet miatt alakultak úgy, ahogy. Magyarországnak gazdasági és biztonsági érdeke is fűződik ahhoz, hogy ez a háború végre véget érjen, mert mindezen nehézségeken felül ott van az a tényező, hogy két éve kell arra koncentrálnunk, nehogy belecsússzunk a háborúba. Komoly nyomást helyeztek ránk az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megtörjünk, hogy feladjuk a kormányzati politikát és a háború mellett foglaljunk állást. De mi nem szállítottunk fegyvereket, nem küldtünk katonákat, s megvédtük a magyar emberek biztonságát.

Az viszont jól látszik, hogy az európai politikai vezetők egy jelentős része háborús pszichózisban szenved.

Sokan úgy gondolkoznak erről a háborúról, mintha az ő saját háborújuk lenne, miközben ez nem így van. Ez egy Oroszország és Ukrajna közötti háború, semmiképpen sem Oroszország és valamely európai ország között dúl. Minden egyes nap, ami háborúval telik, az nemcsak – a csak-ot idézőjelben értem, természetesen erőteljesen – tehát nemcsak újabb áldozatokat és pusztítást hoz, hanem a háború tovább terjedésének a kockázatát is. Amit különösen aggasztónak és ijesztőnek tartunk, az az, hogy a NATO-ban elkezdték kiradírozni azt a vörös vonalat, amelyet közösen rajzoltunk föl még két esztendővel ezelőtt. Amely úgy szól, hogy a közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között el kell kerülni és a NATO nem részese a háborúnak. A legutóbbi döntésekkel a NATO koordináló szerepének növelésére vonatkozóan ezt a vörös vonalat elkezdték átlépni. Ezért is fontos, hogy a béke hangján hangosan beszéljünk, mert közeleg az Egyesült Államok elnökválasztása, ahol a béke kaphat egy nagy lendületet. Amennyiben Donald Trumpot megválasztják az Egyesült Államok elnökévé, akkor jó eséllyel tárgyalóasztalhoz lehet ültetni a háborúzó feleket.

Térjünk át helyi, gyöngyösi témákra! Évekkel ezelőtt komoly munkanélküliséggel küzdött a város. Ma viszont azt mondhatjuk, hogy hazai és nemzetközi cégek sokasága dönt úgy, hogy nálunk építi a jövőjét. Mi a magyar kormány szerepe ebben?

Az elmúlt években kilenc olyan nagy gyöngyösi beruházást támogattunk, amelyek körülbelül 2500 új munkahelyet hoztak létre itt a térségben. Ezeknek az összértéke nagyjából 100 milliárd forint. Ezek a beruházások nem jöttek volna létre, ha a kormány nem ad pénzügyi támogatást hozzá. Azt gondolom, hogy a stabilitásnak itt hatalmas szerepe van. Tehát az, hogy Magyarországon politikai stabilitás van, befektetői, beruházói bizalmat ébreszt. Az a tény, hogy egy egypártra épülő, széleskörű támogatottsággal rendelkező kormány vezeti az országot, amely be tudja tartani az ígéreteit, hosszútávú vízióval rendelkezik, hosszútávú kötelezettségeket tud vállalni, az beruházói szempontból rendkívül fontos.

Gyöngyös jelenlegi, baloldali vezetése számos alkalommal fogalmazott meg kritikát kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. Ön szerint, lehetne emelni a jövőben a kormányzat és Gyöngyös együttműködésének eredményességén?

Én azt látom, hogy ott van igazán eredmény, ahol egy irányba eveznek vagy egy irányba húzzák a kocsit. Gyöngyös és a kormány esetében ez sajnos nem adatott meg az elmúlt esztendőkben. Gyöngyös a kihagyott helyzetek, kihagyott lehetőségek városa lett hiszen, ha megvalósult volna egy ésszerű, a város érdekére fókuszáló, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés, akkor Gyöngyös és környéke sokkal gyorsabban fejlődhetett volna. Bár még így is, hogy az önkormányzattal való együttműködés gyakorlatilag nem volt lehetséges, kilenc nagy beruházást tudtunk itt támogatni kormányzati, pénzügyi forrásokkal. Én abban bízom, hogy a gyöngyösi emberek egy olyan vezetőt választanak meg és egy olyan testületi többséget állítanak fel az önkormányzatban, amelynek nyomán a kormány és az önkormányzat együttműködése egy egészen új dimenzióba kerülhet. Ez nagyon komoly fejlődési lehetőségeket nyitna meg Gyöngyös előtt.


Az elmúlt években a város baloldali vezetése valamiért fontosabbnak tartotta a kormány gyepálását az együttműködés helyett. Ezért sok lehetőséget szalasztott el Gyöngyös, pedig micsoda fejlesztéseket lehetett volna végrehajtani, ha a város vezetése a politikai acsarkodás és a vélt vagy a valós haszonszerzés helyett inkább a városlakók életének jobbá tételére koncentrált volna. Úgyhogy Péter barátom, szedjétek össze magatokat, és nyerjétek meg a polgármester-választást és a képviselő-választást itt helyben, mert hogyha összefogunk és együttműködünk, akkor itt csodákat lehet majd tenni, és én a magam részéről készen is állok minderre.”

Az április 11-ei teljes interjú:

2024. május 4.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás, Lénárt Márton