A kedvezőtlen időjárás miatti téli szünet után újra dolgozik a miskolci Vörösmarty utca és Király utca kereszteződésébe tervezett turbókörforgalom kialakításán a HE-DO Kft. A 2020 óta épülő Y-híd az egész város közlekedésére kiható komplex projekt, amely a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában jön létre a HE-DO Kft. kivitelezésében. A műtárgyakat a KM Építő Kft. készíti el.

Az Y-híd nagyberuházásához kapcsolódva 2021 szeptemberében jelentősen kibővült a híd környékén az építési terület, hiszen a Vörösmarty utca Király utca-Soltész Nagy Kálmán utca közötti szakaszán kezdett el dolgozni a HE-DO Kft.

A szakemberek kétsávosról négysávosra bővítik 570 méteren keresztül a Vörösmarty utcát, amelynek csomópontjában épül meg a turbókörforgalom. Itt folytatódnak most a tavaly elkezdett közműkiváltások, amelyek forgalomkorlátozásokkal is járnak, és csak ezután indulhat el a körforgalom kialakítása. Ez a négysávos út vezet majd fel az Y-hídra, amelynek egyik ága Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé ágazik el.

A beruházás kapacitásbővítést biztosít a város nyugat-keleti irányú gépjárműforgalmának. A Y-híd átvezet két vasútvonalon, kapcsolódó rendezővágányokon, valamint lakó-, parkoló- és szervizutak fölött teremti meg a zavartalan közlekedést. Átadását követően megszűnnek majd a környéken csúcsidőben jellemző közúti torlódások. Az új közlekedési folyosó a 3-as főút Király utcai szakaszát köti be a Tiszai pályaudvar térségébe.

Az Y-híd tervezett átadása 2022 októbere, de a műtárgyépítésekkel a szakemberek a tervek szerint már nyár végére elkészülnek.

 

2022. február 23.

Szöveg forrása: Magyar Építők

Térkép: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.