Először május végén lesz fizetési kötelezettségünk az orosz gázellátásért, jelenleg a fizetés technikai részleteinek kidolgozása zajlik – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról egyelőre nem beszélt, hogy rubelben fizetünk-e az energiáért. Szerinte az Európai Bizottság azon szándéka, hogy közös választ adjanak az orosz földgázt importáló országok, szükségtelen, mivel minden uniós tagállam külön, egyenként kötött kétoldalú szerződéseket.

Az Európai Uniónak nem volt szerepe annak a földgázszállításról rendelkező kétoldalú vállalatközi szerződésnek a létrejöttében, amelyet magyar részről az MVM egyik leányvállalata, orosz részről pedig a Gazprom egyik leányvállalata kötött – mutatott rá szerb kollégájával, Nikola Selakovićtyal Szegeden tartott közös sajtótájékoztatóról posztolt videóban a külügyminiszter.

A kormány szükségtelennek tartja „az Európai Bizottságnak azt a szándékát, hogy valamifajta közös választ adjanak az orosz földgázt importáló országok, mivel nem közös szerződést kötöttünk az oroszokkal, hanem mindenki egyenként kötött kétoldalú szerződéseket”.

És hogy a szerződését ki hogyan módosítja, ahhoz nekünk semmi közünk, „mint ahogy másnak sincs köze ahhoz, hogy mi hogyan módosítjuk a mi szerződésünket” – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető bejelentette, a földgázszállítással kapcsolatban először május végén lesz fizetési kötelezettségünk, erre már rendelkezésre áll a technikai megoldás, jelenleg a részletek kidolgozása zajlik. Mindezek alapján a Szijjártó Péter hangsúlyozta:

„Magyarország energiaellátása biztonságban van és biztonságban is marad.”  

 

2022. április 6.

Forrás: hirado.hu