A képviselőnő 2019-ben kapott bizalmat a Nyolcvanasban élőktől, azóta munkálkodik, vagy ahogyan ő fogalmaz, szolgál önkormányzati képviselőként.

Mondhatni, 2019-ben hazai terepen állt munkába önkormányzati képviselőként, hiszen évtizedek óta Ön is „Nyolcvanasi”.

A férjem családja még az elsők között, több mint 50 éve költözött a lakótelepre, ami idővel nekem is az otthonommá vált. Így hát valóban hazai pályán kamatoztathatom az évtizedek során megszerzett szakmai tudásomat és a tapasztalataimat. Egyetemi oktatóimtól azt az útravalót kaptam, hogy tudni kell szerények maradni, s jómagam ekképp is élem az életem, de azt hiszem, jó úton járok, hiszen most már rengeteg pozitív visszajelzést kapok az itt élő emberektől.

Most már? Ezek szerint volt, hogy falakba vagy nehézségekbe ütközött a kezdetekkor?

Óriási lelkesedéssel láttam neki a feladataimnak, a Nyolcvanasban élőket pedig mindig is partnerként kezeltem. Azt vallom, az ő javukat szolgálni a legfőbb feladatom, s ennek megfelelően az emberekhez, az elképzeléseikhez és a problémáikhoz is nyitott szívvel álltam, s állok. Az első perctől kezdve törekszem arra, hogy mindig elérhető legyek. Korán reggel, általában 6 körül már az emberek közt vagyok az Olimpiánál, beszélgetek velük munkába menet, délelőtt, ebédidőben meghallgatom az időseket a padon, ott vagyok a játszótereken az anyukák és apukák között. Csak így lehet kapcsolatokat, s bizalmat építeni, melyek jó alapjai lehetnek a közös cselekvésnek is. Voltak persze, akikkel minden igyekezetem ellenére sem sikerült eleinte megtalálni a közös hangot, de bátran mondhatom, hogy ma már együtt munkálkodunk a városrész fejlődéséért. Boldog vagyok, mert úgy érzem, az itt élők megkedveltek, bíznak bennem, s tudják, őket szolgálom, mint önkormányzati képviselő.

Melyek azok a legfontosabb eredmények, amiket sikerült ez idáig megvalósítani?

Nemcsak a körzetemben élők felé, de a feladataim irányába is szeretettel és a tudásom legjavával fordulok. Nem titok, hiszen nyilvánosak az adatok: a körzetem az eltelt időszakban nem részesült olyan mértékű önkormányzati fejlesztési forrásokban, mint a várost vezető baloldali többség képviselőinek körzetei. Ennek ellenére – a teljesség igénye nélkül – több utcában is járdák, lépcsők újultak meg vagy váltak akadálymentessé, parkolókat alakítottunk ki, a Csillés utcában megoldódott a csapadékvíz elvezetése, játszótéri eszközöket szereztünk be, az Ifjúság utcai betonos pályához labdafogó háló került, a közvilágítást is sikerült fejleszteni, több utcában napelemes kandelábereket és díszkivilágítást is felszereltünk, de új köztéri padokat, szemetes tárolókat helyeztünk ki, parkosítottunk, s megannyi közösségi, zenei programot is szerveztünk. Ugyanilyen fontos eredmény, hogy megvalósult a Tündérkert Óvoda udvari vizesblokkjának kialakítása, amelyre már évek óta vártak. Sok még a feladat, s azon dolgozom, úgymond ellenszélben is, hogy a lakókkal közösen egyre több eredményre lehessünk büszkék.

A városi képviselő-testületben is sikerült megtalálnia a helyét, érvényesítenie az ötleteit, javaslatait?

Nagy utat jártam be! Nehezen fogadtak el, új szemlélettel érkeztem. Nincs könnyű helyzetben az a képviselő, aki nem a baloldali többség tagja. Jó pár javaslatom, észrevételem esett áldozatul a testületi többségnek, sokszor talán nem is szakmai okok miatt. Mind a képviselő-testületben, mind az egészségügyi és szociális, valamint a pénzügyi bizottságban is vannak vitáink, de én mindig készen állok ezen vitákra, mert a cél felé vezetnek. Ami nem lehet más, mint egy modern, élhető város kialakítása. Én nem osztom azt a véleményt, hogy a városnak nincs pénze, igenis lennének lehetőségei az önkormányzatnak. Nem szabad elfelejteni, hogy Gyöngyös jelentős gazdasági övezet, jól működő ipari vállalatokkal, amelyek jelentős adóbevételekkel gyarapítják az önkormányzat költségvetését. Emellett folyamatosan érkeznek komoly állami normatív támogatások is Gyöngyös költségvetéséhez, sőt, most több száz milliós kormányzati energiatámogatást kapott a város, melyben jelentős szerepet vállat Horváth László országgyűlési képviselő úr. Külön köszönet érte! Képviselő úr komoly támaszom az önkormányzati munkám során, kiváló partner a város érdekeit szolgáló, közös gondolkodásban és azok megvalósításában. Fontos még megemlíteni, hogy mindig hangsúlyozom, az önkormányzatnak átgondoltabban kellene gazdálkodnia a lehetőségeivel, s ha szükséges, át kell helyezni a fókuszpontokat a fejlődés érdekében. Eredményesebb lenne, ha a városvezetés, a testületi többség kevesebb politikai és több szakmai érvet követne a fejlődés érdekében. Engem mindig a jobbító szándék, Gyöngyös város érdeke vezérel, ezen az úton fogok továbbra is haladni.

 

2023. január 27.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás