Öt év szünet után tér vissza a Mátrai múzeumok éjszakája, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület idén július 8-án várják egész napos programmal az érdeklődőket.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület 2008-ban rendezte meg először a Mátrai Múzeumok Éjszakáját azzal a céllal, hogy a mátrai települések kevéssé ismert értékeire felhívják a figyelmet, s bemutassák a térség gasztronómiai különlegességeit is. Több év szünet idén július 8-án tér vissza az esemény, szándékosan később, mint az országos program, lehetőséget adva, hogy azok is részt vehessenek, akik a klasszikus Múzeumok Éjszakájára is kíváncsiak.

Mátraballa is része a programnak

A program egyediségét az adja, hogy az egész napos programban autóbusszal jutnak el a vendégek az egyes helyszínekre. A különböző útvonalak látogatói záróhelyszínen búcsúztatják az estét. Királyi élmények is lehetne a program mottója, hiszen az idei program finise Abasáron lesz, ahol este fél kilenctől a Tekergő Duó „Víg mulatást ezer áldást” című mintegy húsz perces műsora adja meg a hangulatot az ásatás területén. Vezetett túra keretében ismerik meg a vendégek a páratlan kincseket felszínre hozó, két éve tartó ásatás eredményeit, majd irány a történelmi pince, ahol a Zenemalom együttes ad koncertet, melyben pop, country, blues, és couplé dalok is szerepelnek.

A település múltjába ad bepillantást ad a Kapásház, ami szintén szerepel az abasári programban.

Természetesen nem maradhat el a borkóstoló sem, de nézzük, milyen településekre viszi el idén a vendégeket a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület!

Abasáron kézzel fogható a történelem

Gyöngyösön a Ferences Könyvtárba és a Vachott Sándor Könyvtárba látogatnak el a vendégek, utóbbiban Bálint Gyuri bácsi emlékszobája is szerepel a kínálatban. Detken a Régészeti Múzeum különlegességeivel lesz lehetőség megismerkedni, míg Markazra a tervek szerint naplementére érnek majd, amit a tópartról lehet majd csodálni. Mindig nagy siker a Dottó kisvonat Visontán, mellyel a települést járják körbe az utasok: ez idén sem marad el.

A Nyugati-Mátra települései – Pásztó, Szurdokpüspöki, Tar és Mátraballa – is az útvonal fontos ékkövei. Szurdokpüspöki azért is érdekes helyszín, mert itt született Hanák Kolos, a mátrai turizmus megteremtője, aki 100 évvel ezelőtt halt meg. Sirok új attrakciója a látogatóközpont, amit éppen ezen a napon adnak át ünnepélyes keretek között, a programba bekapcsolódnak majd a vendégek is. Ezen az útvonalon Gyöngyösön a Dubicz borászatban a pincetúra részeként megismerhető a több mint száz éves pince története, melyet borkóstoló követ. Új településként Nagyréde is helyet kapott a programban, ahol szintén a bor játszik majd főszerepet.

A Dubicz borkóstoló biztos sikernek ígérkezik

További útvonalak helyszínei lesznek még Gyöngyöspata és Gyöngyöstarján is, ahol szintén különleges látnivalók várják a látogatókat. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület a mátrai szállodák vendégei részére egyedi ajánlatot állított össze, így ők is részesei lehetnek egy emlékezetes szombati múltidéző, bor és gasztronómiai kóstolókkal tarkított programnak. Valamennyi helyszínen helyi termelők saját portékáikkal várják a vendégeket, lesz lekvár, sajtkóstoló is.

A részletes program megtalálható a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület közösségi oldalon. Jelentkezés e-mailben, az agi@matrainfo.hu címen, személyesen a gyöngyösi Tourinform irodában.

2023. 06. 25.
Kékes Online
Fotó: beküldött
Kiemelt kép: Gál Gábor