Új rovatunkban olyan rendőröket szólaltatunk meg, akik hivatásuk során nap mint nap a gyöngyösiekért, a biztonság megteremtéséért és fenntartásáért munkálkodnak. Elsőként ismerjék meg Pethő Róbert rendőr őrnagyot, a gyöngyösi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjét, aki helyzetképet ad a városról is.

Milyen út vezetett a jelenlegi pozíciójáig?

2002 januárjától szolgálok rendőrként. A hatvani kapitányság kötelékében töltöttem közel 10 évet, majd 2011-től Budapesten, a X. kerületi kapitányságon dolgoztam, Gyöngyösre pedig 2014-ben kerültem. Végigjártam a ranglétrát, s bár nagyrészt mindig is bűnügyi területen munkálkodtam, de rendészeti vonalon is volt alkalmam tapasztalatot szerezni. A jelenlegi, gyöngyösi csapatomra és a közösen elért eredményeinkre nagyon büszke vagyok, igazi bajtársakká kovácsolódtunk az elmúlt években.

E hivatást illetően különösen igaz, hogy sohasem lehet hátradőlni, hiszen mindig van feladat. Gyöngyös esetében milyen tendencia figyelhető meg a bűncselekmények számát illetően?

A feladatok nem fogynak el, így van ez Gyöngyösön is. A városban nagy az úgynevezett utazó bűnözők száma, hiszen a település jól megközelíthető autópályán, vasúton és busszal is. Extrém ügyeink szerencsére ritkán vannak, a városban elsősorban a garázdaság, a vagyon elleni bűncselekmény, a fosztogatás, bolti lopás jellemző. Folyamatosan növekszik az online térben elkövetett bűncselekmények szám. Ezúton is szeretném felhívni a lakosok figyelmét, hogy felelősségteljesen használják az internetet, a bankkártyához tartozó jelszót soha ne adják meg senkinek. A bankfiókok nem kérnek adatokat például sms-ben vagy e-mailben, így, ha valaki ilyet kap, legyen óvatos és körültekintő!

Ha az online térből visszalépünk a valóságba, akkor mi adja a legtöbb feladatot Gyöngyösön?

Gyöngyösnek van két kritikus pontja, a Harmadosztály és a Duranda. Itt fokozott jelenlétre van szükség, gyakorlatilag megállás nélkül harcot folytatunk a drogosokkal, de a más településekről ide érkező csellengőkkel is. A készenléti rendőrséggel, a polgárőrséggel és a városrendszettel közösen mindent megteszünk, hogy eredményesen lépjünk fel ellenük, s visszaszorítsuk az általuk elkövetett bűncselekményeket. Persze az egész városban folyamatos a rendőri jelenlét, ami már önmagában visszatartó erő a bűnelkövetők számára. Kiemelném, hogy a városrendészettel nemrég új alapokra helyeztük az együttműködést, s folyamatosan egyeztetünk, hogy a város mely pontjaira súlyozzuk az erőinket. Mindig úgy szervezzük a kollégákkal a szolgálatokat, hogy oda menjenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Ha egy skálán kellene meghatározni, Gyöngyös hol helyezkedik el a bűnügyek számát tekintve?

Ez összetett és sok tényezős kérdés. Gyöngyösön vannak teendőink bőven, de eredményeink is szép számmal. A teljesség igénye nélkül: a folyamatos jelenlétnek köszönhetően a buszmegállóban például már ritkábbak a bűncselekmények. A gépkocsilopások felderítésében szinte 100 százalékos az eredményünk. A bolti lopások esetében szintén. Fontos hangsúlyozni, és felhívni az állampolgárok figyelmét, hogy vásárlás közben ne tegyék a nyitott táskájukat vagy a pénztárcájukat a kosárba, de biciklit se hagyjanak az utcán lezáratlanul, s a kocsit is zárják be, ha kiszállnak belőle. Persze ezek elmulasztása nem jogosítja fel a tolvajokat a bűncselekményre, de egy kis odafigyeléssel olykor mi is tehetünk az ellen, hogy áldozattá váljunk.

 

2023. július 22.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás