Társaságunk a tájrendezés során hozzájárul a bányaművelésre használt területek természetnek való visszaadásához. Bükkábrány Bánya felhagyott területeinek helyén környezetbarát energiát előállító napelempark segíti majd a fenntartható fejlődést.

A MVM Mátra Energia Zrt. rekultivációs tevékenységének célja, hogy tájba illő szép környezetet alakítson ki a felhagyott bányaterületeken, a Mátra-, valamint Bükkalja jellegzetes arculata, gazdag növényzete és állatvilága ne szenvedjen maradandó károsodást. Ennek során technikai majd biológiai tájrendezést végzünk úgy, hogy a kialakításra kerülő területek adottságai megfeleljenek a tájhasználat későbbi igényeinek.

A Mátrai Erőmű, Bükkábrány Bányáját érintő technikai tájrendezés összesen 6,3 hektár volt tavaly, aminek során újrahasznosításra alkalmas sík felületeket alakítunk ki. Cégcsoportunk a megújuló energiatermelés érdekében, összhangban a Klíma és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazott naperőmű fejlesztési tervekkel, a Nemzeti Energiastratégia egyik fő célkitűzésével, a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési lehetőségek kihasználásával fotovoltaikus (PV) erőmű projekt megvalósítását tervezi a megmunkált területeken, Bükkábrány Bánya hányóterületén is. Ennek érdekében a tavaly megkezdett munkálatokkal közel 200 hektáros területen PV erőműveket telepítünk.

A biológiai tájrendezés során, az előkészített felszínen véderdők telepítésére is kínálkozik lehetőség. A változékony időjárás miatt először csak a Csincse melletti, hatóság által előírt hangvédő gát 1 hektáros felületén történt meg a rendezés, később azonban az elmaradt területek telepítése is sikeresen lezajlott. A további biológiai tájrendezés a naperőmű parkok területkialakítása következtében időben eltolódik.

(X)

2023. 07. 19.