Medvék járnak a Bükkben. Az elmúlt hetekben többször is biztossá vált, hogy barna medvék járják az erdőt. Az állatok nyomára elsőként turisták bukkantak, később azonban videó is készült az egyik ragadozóról. Szakértők szerint a medvék kerülik az embereket, ennek is köszönhető, hogy közvetlenül még nem látták az állatokat.

Az M1-en bemutatott felvételeken komótosan sétál el a vadkamera előtt egy medve. Az éjszakai felvételt a Bükki Nemzeti Park vadkamerája rögzítette.

Már májusban is felkerült egy videó, a bükki medvéről, akkor napközben került az optika elé. A nemzeti park munkatársai nevet is adtak neki, Mihálynak hívják. A szakember szerint Mihály már több mint egy éve él Magyarországon, és mint minden medve, kerüli az embereket. Mint mondják, nem is ajánlatos találkozni vele.

Semmiképp ne akarjunk kapcsolatba kerülni a medvével, mert vadállat. Ez alól nincs kivétel a medvék között, lehetőleg, ha feltűnik egy mackó, akkor el kell távolodni, szemkontaktust kerülni, mert az náluk az agresszió jele

– sorolta Bartha Attila, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője.

Egy másik medvéről is készült felvétel, a közelmúltban tűnt fel a környéken. A fiatal barna medvéről még a nyár elején készült a fotó a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kánó és Felsőtelekes között. Épp az Aggteleki Nemzeti Park egyik etetőhelyén lakmározott.

Viszonylag kevés az esélye annak, hogy kirándulásaink során medvével találkozzunk. Ennek ellenére a szakemberek azt javasolják, hogy ne térjünk le a kijelölt túraútvonalakról, és lehetőleg kerüljük el a vadászati létesítményeket, ugyanis egy ilyen közelében észleltek legutóbb is medvét. Egyébként a nemzeti parkok honlapján sok hasznos tanács olvasható, hogy mi a teendő, ha találkozunk egy medvével” – számolt be a közmédia tudósítója.

Szakemberek szerint azért kóborol át rendszeresen Magyarországra egy-egy példány, mert a szlovákiai élőhelyükön egyre többen vannak.

 

2023. augusztus 6.

Forrás: hirado.hu

Kiemelt képünk illusztráció: Pixabay