Az MVM Mátra Energia Zrt. a megújuló energia termelésének igazolásaként az erre a célra létrehozott – HUPX GO származási garancia – piaci felületére tagfelvételt nyert.

A Mátrai Erőmű a lignites blokkjain biomassza alkalmazásával megújuló energiaforrást használ fel, melyre a hatályos jogszabályok alapján származási garanciát kérhet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A származási garancia olyan forgalmazható, elektronikus tanúsítványt jelent, amelynek kizárólagos rendeltetése a végső fogyasztó felé annak bizonyítása, hogy az általa fogyasztott energia egy meghatározott részét vagy mennyiségét megújuló energiaforrásokból állították elő. A származási garanciák a termelés után jegyezhetők be, tehát kereskedelmük a fizikai termékektől elválik, utólagos. Ezen garanciák piacának kínálati oldalán olyan megújuló erőművek találhatók, akik az energia értékesítése mellett kérhetik a garanciák bejegyzését. A vásárlói pedig elsősorban olyan vállalatok, melyek elkötelezettek a zöld energia felhasználásában.

A Nemzeti Energiastratégia 2030 alapján a megújuló energiatermelés felfutására kell számítani mivel keresleti oldalon a zöld energia iránti felhasználási igény a piac várakozásai szerint egyre hangsúlyosabb lesz.

A hazai villamosenergia tőzsde -HUPX – egy aukciós platformot indított el.  Ennek a HUPX GO (Guarantee of Origin) felületén anonim módon képesek kereskedni a tagsággal rendelkező piaci szereplők a GO-kal. A lejárattal rendelkező termékek megújuló energia fajtánkként definiáltak – nap, szél, víz, biogáz, biomassza.

A sikeres tagfelvételt követően a Mátra ebben a hónapban fog első alkalommal értékesíteni a havonta egyszer megrendezésre kerülő aukción.

(X)

 

(forrás: https://hupx.hu/hu/go-piac/tagok-es-tagfelvetel)