Hanák Kolos, a mátrai turizmus atyja 1851-ben született Szurdokpüspökiben, és 100 évvel ezelőtt Budapesten halt meg. Édesanyjának, Rimely Máriának a sírja Szurdokpüspökiben, a Szent Kereszt felmagasztalása templom előtt található.

A program ünnepi szentmisével kezdődött, majd a Hanák sírt koszorúzta meg Pintér Ervin Szurdokpüspöki polgármestere és Géczi László Miklósné a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért egyesület elnöke, az egész napos esemény szervezője.

Elhelyezte koszorúját Grócz Zsolt Abasár alpolgármestere is, aki a népes abasári küldöttséget vezette.

Ezt követően az általános iskola tornatermében nyílt kiállítás Hanák Kolos életéből. Köszöntőt mondott Dobre Kecsmár Csaba az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. Hanák Kolosra emlékezve kiemelte az elmúlt évek beruházásait, fejlesztéseit, amit a helyi önkormányzatokkal közösen valósítottak meg. Többek között turistaházakat korszerűsítettek, illetve a fenntartható turizmus jegyében a Mátravasút teljes szakasza is megújult.

A kiállításon számos régi fotón elevenedett meg a Hanák család, így Hanák Kolos és későbbi felesége Lutzenbacher Mária képét is megnézhettük. Érdekesség, hogy Hanák Kolos unokatestvérét – édesanyjaik voltak testvérek –  vette feleségül, akivel szinte együtt nőtt fel. Hanák Kolos édesanyja ugyanis nagyon fiatalon, mindössze 32 évesen hunyt el, amikor Kolos alig négyéves volt.

Abasár is elhozta a mátrai turizmus atyjához Koloshoz kötődő emlékeit. Hanák Kolos 1880-tól kezdődően vásárolta fel a könyék földjeit. A filoxéra után napszámot fizetett minden abasári férfinak arra az időre, míg megtanulta a szőlőoltást. Abasári birtoka az 1900-as évek első évtizedére mintagazdasággá vált, borait Cibike néven hozta forgalomba.

A nap legszebb pillanata következett, Hanák Kolos szobrának leleplezése. A szobrot Kiss István népi iparművész fafaragó készítette. Ünnepi beszédet Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője mondott. Többek között az erdők szerepéről beszélt, arról, hogy a kulturális rendezvényeknek köszönhetően az erdő és emberek szorosabb kapcsolatba kerülnek.

A délutáni programblokk helyszíne a Mátra Nyugati Kapuja rendezvényközpont adott helyet, ahol az abasári vendégek mellett a helyi óvodások, iskolások mellett a népdalkör is színpadra léptek.

A program különleges eleme volt Báryné Dr. Gál Editnek, a gyöngyösi Mátra Múzeum igazgatójának az előadása volt Hanák Kolosról. A család életútja mellett szólt ügyvédi pályafutásáról, Gyöngyösön betöltött szerepéről, kiemelve közéleti szerepvállalását. 1875-től Gyöngyös város tiszteletbeli főjegyzője, 1896-től Gyöngyös város díszpolgára, virilis képviselő, vagyis Gyöngyös város legtöbb adót fizető polgárai közé tartozott. 1875-ben fiatal ügyvédek és birtokosok baráti társaságából létrejött a Rózsakompánia, mely pár hónap alatt olyan egyesületté nőtte ki magát, ahová sikk volt tartozni. Az általuk létrehozott kompánia valóban baráti alapokra épült, hiszen alapvető céljaikat a következőkben fogalmazták meg.

„Minden nemesnek és jónak pártolása. Viszonos és erélyes baráti védelem. Nem nézve semmire, kölcsönös segélynyújtás. A társadalom életében előforduló, a köztörvények alá nem vonható visszaélések és jellemtelenségeknek társadalmi úton való megtorlása, úgyszintén a pletykálózóknak minden eszközzel való lefőzése, ártalmatlanná és csúffá tétele. A kedve rózsaszínűvé tétele céljából időnként szükségesnek talált szórakozások, élvezetek, és mulatságok rendezése.”

Szó esett arról, hogy milyen meghatározó szerepet töltött be Hanák Kolos a mátrai turizmus megalapításában. 1887. május 15-én megalapította a Magyarországi Kárpát Egyesület Mátra Osztályát, az ország első turista egyesületét. Népszerűségét jól mutatja, hogy a 287 alapító tag után egy évvel már 508 tagot számláltak. Az ő kezdeményezésére szervezték meg a Benei Villaépítő Rt., nevéhez kötődik az első jelzett turistauak építése, de az első Mátra útikalauzt is ő adta ki 1897-ben.

Számos olyan ember élt és alkotott a Mátrában, akiket érdemes újra felfedeznünk, az általuk létrehozott értékeket őrizni és továbbadni. Hanák Kolos ezek sorába tartozik, emberi tartása, a közösségért való tenni akarása ma is példa mindannyiunk számára.

2023. 10. 12.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes