– A magyar szabadság napján köszöntjük a teljes világ magyarságát – fogalmazott Orbán Viktor az október 23-i ünnepi beszédében. A miniszterelnök Veszprémben elmondta, hogy a városba egy nappal korábban kellett volna érkezniük, mivel már október 22-én megalakították forradalmi szervezetüket.– Veszprém elől ment a keresztény városalapítások idején is – jelezte a kormányfő. Mint mondta, hiba, ha valaki 1956-ot csak a főváros forradalmának látja, ezért méltó, hogy Veszprémben hajtanak fejet a forradalom hősei előtt.

–Végeztek ki papot, munkást, földművest, tanárt és kommunista pártvezetőt is. Időst, fiatalt, nőt, férfit, budapestit és vidékit is – szögezte le.

A magyar géniusz felvillanása
Veszprém 56-os mártírjára emlékezve a kormányfő úgy fogalmazott, Brusznyai Árpád is megértette, hogy 1956 az európai Magyarország hosszú időkre utolsó esélye, hogy kiszakítsa magát az európai kultúrát, a keresztény civilizációt, és a nemzetek létjogát tagadó bolsevik szocializmus világából. Ahogyan az egy évvel korábban az osztrákoknak sikerült is – mondta. Mint kifejtette, Brusznyai is tudta, zárnak az ajtók. Ha most nem sikerül kiszállnunk, az egész országot bevagonírozzák abba a szovjet kísérletbe, amely a kommunista embertípust és szovjet birodalmat akart létrehozni.

– Ez a számvetés az oka, hogy a magyar szabadságharc nem az elnyomottak dührohama, és nem is a szabadságharc zabolátlan kitörése volt – jelentette ki.

– A magyar forradalom minden lélegzetelállótó hősiessége, halált megvető bátorsága mellett is józan, mértéktartó, és felelősségteljes mozdulat volt. A forradalom maga volt a magyar géniusz felvillanása, s ennek volt tőről metszett megtestesülése Brusznyai Árpád története – mondta.

A miniszterelnök elmondta: Brusznyai Árpádot a szabadságharc leverése után a kommunisták kivégezték. – Nem azért ölték meg mert bűnös volt, hanem éppen azért mert ártatlan – állapította meg a miniszterelnök. Mint mondta, a magyar lovagias nép, néha túlságosan is. Ezért fordul elő velünk az, hogy végül azok törnek ellenünk, akiket korábban megmentettünk, vagy éppen védjük őket.

Mindig elsőnek lenni
– Ma is elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsőként javasoltuk a békét javasoltunk a háború helyett. Ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy vakon meneteljenek bele egy újabb háborúba – mondta.

– A magyar sors olyan mintázata ez, ami időről időre ismétli önmagát – szögezte le Orbán Viktor. Elmondta, hogy Brusznyai Árpád ártatlan volt, aztán az emlékét is üldözték, hogy kitöröljék Veszprém történetéből, ami három évtizedre sikerült is. – Ma már tudjuk kik voltak Brusznyaiék, de ma már kimondani sem merjük a gyilkosok nevét. Dicsőség 1956 hőseinek – húzta alá a kormányfő.

Jelezte: a nemzetünk elég erős, hogy szembe nézzen a hibáival, a hazaárulok is a nemzet részei, mint a balsors a Himnuszban. – Október 23-át Veszprémben is november 4-e követte – ismertette a miniszterelnök. Kiemelte, hogy 1956 végül 1990-ben győzött, annak öröksége nélkül pedig nem győzhettek volna.

– A rendszerváltáskor a kommunistáknak csak akkor volt esélye ép bőrrel átlépni a demokrácia korszakába, ha bevallják bűneiket, majd amint bevallották, elvesztették a hatalmukat – fogalmazott Orbán Viktor.

– Nekünk 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük azt, amit az ’56-osok elkezdtek. Hogy megmutassuk, 30 év kenyszerű hallgatás nem egyenlő a megbocsátással, és a történelmi számlát előbb utóbb be kell nyújtani – jelentette ki. Mint kifejtette, az ítéletet Brusznyai szellemét követve szabad választásokon mondták ki, ahol bárki elindulhatott, még a kommunisták is. Mint mondta, az bizonyos: úgy szabadultunk ki a szovjetek megszállása alól, hogy Magyarországon nem volt polgárháború, egyetlen emberéletet sem veszítettünk, s ha kínnal is, elkerültük Magyarország gazdasági és politikai összeomlását.

– Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol 33 év alatt egyetlenegyszer sem kellett előrehozott választásokat tartani, és máig mi vagyunk a legstabilabb ország egész Európában – jelentette ki. Hozzátette: 1956 győzött, és mi visszacsatlakoztunk az európai közösséghez, ez is része a történelmi elégtételhez.

A szabadság nem menekülés
– Európa azonban már nem az a hely, ahonnan kiszakítottak bennünket, s úgy látom egyre kevésbé az. Szabadságot akartunk, és Európa is a szabadság jegyében egyesült. Mást értünk szabadság alatt, s különbözőképpen képzeljük el a szabadságot is. Innen nézve úgy tűnik mintha a nyugatiak számára a szabadság valamiféle menekülést jelentene. Szabadulj meg attól, aminek születtél. Legalábbis változtasd azt meg. Nődd ki a múltadat, mint egy gyermekbetegséget. Változtass nemet, nemzetet, identitást. Cseréld ki az összes alkatrészt, és rakd magad újra össze, akkor szabad leszel. Mi Magyarországon másra vágytunk – mondta. A miniszterelnök szerint a gondolat, hogy ne legyek férfi, magyar, keresztény, nekünk olyan mintha a szívünket tépnék ki. – Nekünk a szabadság nem menekülés, hanem megérkezés – szögezte le.

– Vállald, hogy magyarnak és kereszténynek, férfinek vagy nőnek születtél – folytatta Orbán Viktor. Leszögezte: erről sem 1956-ban, sem 2023-ban, sem Moszkva, sem Brüsszel kedvéért nem vagyunk hajlandóak lemondani.

A történelem ismétli önmagát
– A magyar ember számára a szabadságharc nem olyasmi, amit vállalhat vagy eldönthet. A szabadságot védeni kell, különben elveszünk. Így volt 1956-ban és 1990-ben is. A magyar nemzet életstratégiájának a lényege az, hogy minden megszálló birodalom sírjánál ott vagyunk – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a történelem ismétli önmagát és szerencsére Brüsszel nem Moszkva. – Moszkva tragédia volt, Brüsszel komédia – tette hozzá. Kiemelte, hogy most nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok nyugatról, ugyanazokhoz. Jelezte, hogy Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel még javítható, mivel lesznek még európai választások.

Veszprém az 1956-os események fontos helyszíne, elsők között itt kezdődött el a Nemzetőrség szervezése már október 29-én. A város óriási szerepet vállalt abban is, hogy a forradalom alatt – más települések mellett – biztosította Budapest élelmiszer-ellátását. A szovjet csapatok bevonulását követően, 1956. november 4-én Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás is Veszprémben alakult ki.

2023.10.23.
Forrás: Magyar Nemzet
Borítókép: Orbán Viktor tavalyi ünnepi beszéde Zalaegerszegen (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)