A jubileum alkalmából Farkas Sándor polgármesterrel beszélgettünk.

Milyen jelentős beruházások zajlanak most a településen, mik azok, amik a közelmúltban elkészültek?

Verpelét talán egyik leglátványosabb fejlesztése idén került átadásra: a központunk teljesen megújult. A Szabadság téren a korábbi balesetveszélyes és kezelhetetlen közlekedési helyzetek, a rendelkezésre álló területen is túlnyúló piac látványa már a múlté. Korszerű buszforduló várja a napi több tíz, Verpeléten áthaladó menetrend szerinti autóbuszt, új kistermelői piac nyitotta meg kapuit, valamint parkosításra, és közlekedésbiztonság javításra is volt lehetőség. Verpelét déli kapujában pedig újra reneszánszát éli a vásározás, péntekenként az ott megépült új piactéren a teljes területet betöltő kirakodóvásár üzemel, melynek híre hamar elérte a környező településeket is, ahonnan rendszeres vásárlók térnek vissza hozzánk.

Bár Verpelét már város, a Magyar Falu Programból számos alkalommal különböző fejlesztéseket tudtak finanszírozni, mellyel mindennapi munkájukat teszik könnyebbé. Milyen eredményeket tudnak felmutatni közelmúltból?

Az elmúlt években nagyszerű, jól használható gépparkhoz jutottunk hozzá a programnak köszönhetően: Van egy kisebb, és egy nagyobb traktorunk, melyek a hozzájuk tartozó eszközökkel a közterületeink rendben tartásában nyújtanak nagy segítséget. A téli síkosságmentesítéshez, hóeltakarításhoz használatos felszereléseken kívül rendelkezünk egyfajta útgyaluval is, melyet tereprendezéshez tudunk használni, valamint mulcsozóval is, mellyel nem csak az útpadkát, de az árkokat is rendbe tudjuk tenni. Ennyi géphez már járt egy megfelelő épület is, amit szintén ugyanebből a pályázati forrásból sikerült felépítenünk, így egy fedett, 7×24 méteres alapterületű tárolószínben várakozhatnak a gépeink két használat között.

Ma már a legkisebb verpelétieknek is biztonságos helyük van a hétköznapokon, amíg szüleik munkahelyükön vannak, de nem volt ez mindig így. 

Valóban: egy új bölcsődét tudtunk építeni, mely immáron két csoporttal is üzemel, és már a második évet kezdték meg az új intézményben az ott dolgozókkal együtt. Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy az általános iskolánk teljes nyílászárócserén ment keresztül, valamint az oda tartozó egyik épület új tetőt is kapott, valamint a tornaterem is felújításra került.

Verpelét ivóvízellátása is korszerűsítésre szorult. Mi történt pontosan?

Az ÉRV Zrt. egy új 13 kilométeres vezetékkel összekapcsolt bennünket Sirokon keresztül a Lázbérci víztározóval, ahonnan így már gond nélkül érkezhet a jó minőségű víz hozzánk. A tárolókapacitást is bővítették, a korábbi 200 köbméter helyett már 700 köbméter vizet tudunk tárolni, biztosítva ezzel a nagyobb igénybevétel esetén is a megfelelő ivóvíz mennyiséget a hálózatban.

Milyen fejlesztések vannak folyamatban?

Készül egy nagy, a 3 fő csapadéklefolyási irányt érintő csapadékvíz-elvezető rendszer, melyektől az utóbbi időben megszaporodott villámárvizek által jelentett veszélyt szeretnénk megszüntetni. Hamarosan átadásra kerül egy 20×40 méteres műfüves focipálya, valamint a Dankó és a Nyár utcák aszfaltozásának is nekifogtunk.

Azt gondolom, hogy az elmúlt évek sikereit Horváth László országgyűlési képviselővel közösen kell tovább gyarapítanunk, ebben rá eddig is számíthattunk, és a jövőben is számítunk.

2023. 11. 15.
Kékes Online, Gyetvai Péter