A Falu Mestere című film készítője felhívásban kéri a jó szándékú embereket, hogy segítsenek a napokban Bodonyban leégett ház lakóinak talpra állni. A film főszereplőjének háza lett a lángok martaléka, így az édesanyjával gyakorlatilag hajléktalanok lettek.

“Kedves ismerőseim!
Bizonyára a híradásokból már sokan tudják, hogy múlt hétfő este Bodonyban elektromos zárlat okozott tüzet egy fészerben, ami igen gyorsan átterjedt a lakóházra is, így a teljes tetőszerkezet megsemmisült. Az ott élőknek csak a menekülésre volt idejük. Az ingatlanba több helyiség kiégett, a mennyezet a tűzoltás következtében leszakadt, a berendezések, bútorok, elektromos eszközök nagy része pedig odalett. A ház lakatlan, Farkas István és beteg édesanyja a tél kellős közepén vált hajléktalanná.
Ő az az István – a „Falu Mestere”, a Bodonyi Muzsikusok Estje főszervezője -, akiről két éve forgattam egy egész estés filmet.

Az a nyughatatlan ember, aki állandóan a közösségért dolgozik, szívén viseli a helyi hitéletet, akire bárki számíthat a környéken, ha segítségre van szüksége. Őszinte, talpraesett és céltudatos, egy tiszta lelkiismeretű, egyszerű ember. Le a kalappal, hogy ilyen óriási bajban is intézkedni tudott, és nem a kétségbeesés vezérelte. A helyieknek rögtön a segítségére siettek.

A katolikus egyház átmeneti szállást biztosított nekik márciusig a bodonyi parókián. Pénteken pedig sokad magammal segítettük átköltöztetni őket, és menteni, amit még lehet. Érkeznek felajánlások, élelmiszerek, tüzelő – volt, aki főzött nekik. Megmutatta ez a pici közösség, hogy bajban számíthatnak egymásra. Az önkormányzat múlt héten bankszámlát nyitott, hogy aki tud és szeretne, akár pénzzel is támogathatja Istvánt és az édesanyját. Ugyanis márciustól már nem lesz hol lakniuk.

Én arra kérem Önöket, akár ismerősként vagy ismeretlenül, segítsenek ennek a családnak, akár tárgyi felajánlással, vagy az említett bankszámlára utalással.

Szeretnék egy jótékonysági vetítést is tartani Egerben, Gyöngyösön és Budapesten, ahol a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) tavaly debütált diplomafilmemet mutatnám be (A Falu Mestere, 72 perc). Ehhez szeretnék segítséget kérni, akik termet tudnak biztosítani, valamint olyanokat, akik a szervezésben, a meghívásokban, a terjesztésben segítenek.”

2024. 01. 16.
Forrás és fotó: Gál Tamás Facebook oldala