Több éves testvérmegyei kapcsolatot ápol Heves és Kovászna megye, mely együttműködés már az oktatás területére is kiterjedt. Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke pénteken a megyeházán fogadta a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség képviseletében megyénkbe érkező ötfős delegációt.

Kiss Imre, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: örömére szolgál, hogy Kovászna és Heves megye, a testvérmegyei kapcsolatok ápolásán túl, egy éve már oktatási téren is együttműködik. A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség és az Oktatási Hivatal Egri Pedagógiai Oktatási Központja ugyanis tavaly, Sepsiszentgyörgyön kötött egy megállapodást, mely szerint közös projektek mentén osztanak meg egymással jó gyakorlatokat, tapasztalatokat. Legfőbb céljuk, hogy megteremtsék az egyensúlyt a román és a magyar nyelv oktatása közt, s a magyar lakta területeken biztosítsák az anyanyelvi oktatáshoz való jogot.

Schmidt Istvánné, az Oktatási Hivatal Egri Pedagógiai Oktatási Központjának vezetője úgy fogalmazott: az együttműködés keretében Kovászna megyei magyar pedagógusok szakmai fejlődését segítik. Közös céljuk, hogy a magyar oktatás minél hatékonyabban és magasabb színvonalon valósulhasson meg, s csökkenjen az iskolai lemorzsolódás a magyar lakta területeken. Hozzátette: a kovásznai delegáció tagjai, itt tartózkodásuk során több oktatási intézményt is felkeresnek.

Szabó Róbert hangsúlyozta: a magyar-magyar kapcsolatok erősítése kiemelt stratégiai célja a Heves Megyei Önkormányzatnak, ezért minden támogatást megadnak ahhoz, hogy az egri oktatási központ és a kovásznai tanfelügyelőség közt a jövőben is hatékonyan működhessen a kapcsolat.

 

2018. október 26.

Kékes Online, K. L.

Fotó: Lénárt Márton