Csak munkanapokon, és csak 8-tól 16 óráig lesz érvényben korlátozás az autóbusz-pályaudvar környékén. A gyöngyösi képviselő-testület októberi ülésén enyhített a parkolás feltételein, a toronyház környékére vonatkozó szabályokat azonban változatlanul hagyta.

A képviselő-testület, a tapasztalatok és a lakossági visszajelzések alapján, módosította a feltételekhez kötött várakozási övezetekre vonatkozó szabályokat. Az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékén szeptemberben bevezetett előírások szerint az érintett területeken parkolókártya hiányában legfeljebb két órán át lehet várakozni, a parkolási idő kezdetét pedig egy iskolai oktatásban használatos, papír vagy műanyag tanulóórán kell beállítani, és azt a szélvédő mögé, jól látható módon elhelyezni. A korlátozás eddig a hétvégékre is kiterjedt, és 7-től 19 óráig szabályozta a várakozást.

A most elfogadott módosítás értelmében az autóbusz-pályaudvar környékén csak munkanapokon 8 és 16 óra között lesznek érvényesek a korlátozások. A változások várhatóan december elejétől lépnek életbe, ugyanakkor a toronyház környékén változatlan marad a szabályozás.

A képviselők arról is döntöttek, hogy azokat, akik november 1-jéig egyetlen alkalommal hágták át a szabályokat, és a polgármesteri hivatal megindította velük szemben a közigazgatási eljárást, a hatóság csak figyelmezteti, vagyis büntetést nem szab ki velük szemben. Azok azonban, akik a november 1-jéig terjedő időszakban többször vétettek a szabályok ellen, vagy november 1-je után használják az előírásoktól eltérő módon a parkolókat, már számítaniuk kell büntetésre.

A testület a jelenlegi beruházási árakhoz igazította a parkoló-fejlesztési hozzájárulás mértékét, amelyet 380 ezer forintról 520 ezer forintra módosított. A hozzájárulást annak kell megfizetnie, aki az általa épített építmény használatba vételéhez szükséges parkolószámot saját telkén nem tudja elhelyezni. A hozzájárulás összegét az önkormányzat csak parkolók létesítésére fordíthatja. Idén októberig egyébként 57 parkoló épült a városban, míg tavaly összesen 79 új parkolóhelyet alakított ki az önkormányzat.

 

2018. október 27.

Forrás: www.gyongyos.hu

Képünk illusztráció: pixabay