A főként automatizált logisztikai polcrakodó gépek gyártásával foglalkozó MIAS Hungary Kft. gyöngyösi üzeme a mostani 5,4 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően duplájára növeli a gyártási kapacitását. A fejlesztés során egy 8.300 m2-es új gyártócsarnok jön létre, a beruházás 60 új munkahelyet teremt. A magyar állam a közel 775 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segíti a fejlesztés megvalósulását.

A Jungheinrich AG-hoz tartozó németországi MIAS cégcsoport 1992 óta van jelen Gyöngyösön. A 30 éve itt működő, 115 főt foglalkoztat vállalat fő tevékenysége az automatizált logisztikai polcrakodó gépek, azaz rbg-k gyártása.

A mai ünnepélyes alapkőletételen Christian Erlach, a Jungheinrich AG igazgatósági tagja az új beruházást fontos mérföldkőnek, a cég fejlődését pedig sikertörténetnek nevezte. Az egykori kisvállalat folyamatosan halad előre, a piac fontos szereplőjeként gyorsan növekszik, ez indokolja a most induló fejlesztést is. A Gyöngyösön létrejövő új munkahelyeken főként magasan képzett szakemberek foglalkoztatnak majd, a jelenlegi évi 150 darabos rbg termelési kapacitás pedig a duplájára, 300 darabra emelkedik. A több mint 5,4 milliárd forint értékű bővítés egy 43.000 m2 telken valósul meg, az épülő csarnok 8.300 m2 új gyártófelületet jelent majd a vállalatnak – hangzott el az eseményen.

Szijjártó Péter az alapkőletétel kapcsán a magyar gazdaság elmúlt időszakbeli teljesítményét is értékelte. Kiemelte: idén az első 3 hónapban kiemelkedő, 5,2%-os növekedést produkált a gazdaság, ami európai szinten is példa nélkül áll. Mindez azt példázza, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz: hazánkban az elmúlt egy év alatt 100 ezer új munkahely jött létre, az export teljesítménye 6,4%-kal, a fizetések 8,5%-kal nőttek.

Az itt megvalósuló új beruházásért meg kellett küzdenünk, hiszen a MIAS cégcsoportnak világszerte, többek között Az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is vannak gyárai, ám a német beruházó végül Magyarországot, azon belül pedig Gyöngyöst választotta a magas technológiai színvonalú, jelentős hozzáadott értéket képviselő fejlesztés helyszínéül. Ezzel Magyarországba, a magyar emberekbe, az itteni dolgozók teljesítményébe fektette bizalmát. A helyszínválasztásban közreműködött Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is, aki eredményesen dolgozik azért, hogy olyan nagy cégek települhessenek Gyöngyös környékére, mint a B. Braun vagy Giant – fogalmazott a miniszter. A magyar kormány a jövőben is mindent megtesz azért, hogy minél több beruházás válassza befektetéséhez Gyöngyöst.

Jelenleg egy új világgazdasági korszakban élünk, melyben az eddigi eredmények szerint hazánk a nyertesek közé tartozik – mondta Szijjártó Péter. Az Európai Unió öt leggyorsabban növekvő gazdaságából négy már Közép-Európából kerül ki, így elmondható, hogy ma már ez a térség jelenti az európai gazdasági növekedés és versenyképesség motorját. A miniszter elmondta: a visegrádi országok és Németország együttes kereskedelmi forgalma a tavalyi évben 70%-kal haladta meg Németország és Franciaország közös forgalmát, ami a német és a közép-európai gazdaságok összefonódásnak hatását mutatja.

A MIAS az automatizált raktár-logisztikai rendszerek ágazatában európai szinten a második számú szereplő, a világon pedig a harmadik legerősebb cég. A 2020-ra elkészülő fejlesztés új lendületet ad a több mint 300 ezer embert foglalkoztató, tavaly 6%os növekedést mutató, 15 ezer milliárd forint termelési értéket előállító hazai gépipari ágazatnak is.

 

2019. május 22.

Kékes Online, Burián Orsolya

Fotó: Czímer Tamás