Nagyszüleink, dédszüleink mindennapjaiba csöppenhetnek bele azok a gyerkőcök, akik eltöltenek pár napot a Pata-tanya paraszti életmód táborában. A vendégház a Mátraalja egyik gyöngyszemeként is emlegetett Gyöngyöspatán található, ahol megannyi kulturális érték és természeti kincs is várja a látogatókat.

„Egy közel 15 évig dédelgetett álom vált valóra akkor, amikor négy évvel ezelőtt megnyithattuk a Pata-tanya kapuit. Az már a tervezgetés időszakában sem volt kérdés, hogy Gyöngyöspata lesz az álmunk megvalósításának helyszíne, hiszen a település felbecsülhetetlen értékekkel bír, melyek a belföldi és külföldi turistákat egyaránt a térségbe csalogatják. A Jesse-oltárt, a hétsoros pincefalut, Molnár László festőművész kiállítását, s a természeti kincseinket mindenkinek látnia kell egyszer” – mondja Rab Gábor, a vendégház tulajdonosa, majd hozzáteszi, olyan szolgáltatást szerettek volna kínálni az érdeklődőknek, mely a hagyományokat és a régi értékeket ötvözi az élményekkel. „Szerencsére nem vagyok egyedül e célokkal, hiszen a településen élő gazdák és más szállásadók is közös feladatuknak tekintik mindezt, sőt, a polgármester asszony vezetésével az önkormányzat is komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél színesebb legyen a turisztikai kínálat” – teszi hozzá. A Pata-tanya egész évben várja vendégeit, a disznótoros és a borkóstoló a felnőtteknek, a nyári tábor pedig elsősorban a gyermekek szól. Utóbbi igazi, életre szóló élményt kínál, pláne azoknak a fiataloknak, akik városi környezetből érkeznek. „Idén három időpontban indítunk tábort, s a közel egy hetet igyekszünk olyan programokkal színesíteni, melyek feledhetetlen élményt nyújtanak a gyermekeknek. „Évek óta együttműködünk a településen található, több mint 100 éves Tulipános-ház tulajdonosával, aki egy nyüzsgő, paraszti udvart alakított ki. A gyermekek itt megismerkedhetnek az állattartás rejtelmeivel, szépségeivel és nehézségeivel. A ház környéke ősi magyar baromfiktól, rackajuhoktól, galamboktól zajos, és nyaranta természetesen gyermekkacajtól is” – mondja Gábor.

A táborba az ország minden tájáról, sőt, még külföldről is érkeznek visszatérő vendégek, van, aki évek óta Franciaországból jön, hogy eltöltsön egy hetet Gyöngyöspatán. A gyerkőcök az állattartás mellett a növénytermesztés alapjaival is megismerkedhetnek, de a programok közt kenyérdagasztás és -sütés, fafaragás, gyümölcsaszalás és kézműves foglalkozás is szerepel. Aki részt vesz az idei, nyári táborban, ellátogathat majd Gyöngyösre, a Mátra Múzeumba, kipróbálhatja a Mátra legújabb attrakcióját, a libegőt Sástó és Mátrafüred között, de izgalmakat ígér egy közeli bivalyrezervátumban eltöltött nap is. Az élmények sorából természetesen nem hiányozhat a tábortűz melletti éneklés, a közös főzés, no meg az „öhöm gulyás” sem. Hogy mi is ez pontosan? Kiderül a táborban!

A szervezők azt ígérik, jókedvből nem lesz hiány, az okostelefonok és tabletek viszont egészen biztos, hogy feledésbe merülnek. Kalandra fel!

2019. május 22.

Korepta Lilla

Fotó: a Pata-tanya hivatalos Facebook-oldala