A gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Középiskola 11. E, 11. A, 12.A, 12.E osztályosainak 26 órás maratoni németórát tartottak tavaly októberben. Szentpéteri Gábor pedagógustól megtudtuk, a több mint egy napig tartó tanóra játékos, interaktív feladatokkal telt, s mint mondta, nem a fáradtság leküzdése vagy a figyelem fenntartása volt a legnehezebb, hanem az időbeosztás.

Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy ekkora fába vágják a fejszéjüket?

Az egyik németórán, még 2018 tavaszán, a Verrückte Rekorde (őrült rekordok) volt a téma. Az egyik lány kérdezte, hogy miért nem tartjuk meg a világ leghosszabb németóráját? Rövid tájékozódás után bele is vágtunk.

Milyen előkészületek előzték meg a kezdeményezést?

Utána kellett nézni, hogy mi a hivatalos rekord, ezt követően be kellett jelentkezni a Guinness Rekordok Világszövetségébe, majd megterveztük, mi történjen a 26 óra alatt. Felmértük, hogy ehhez mekkora az eszközigény és mekkora anyagi fedezetre van szükség. Utána kezdődött a hajsza a támogatók után. Végül egy kecskeméti, autókat gyártó cég lett a főszponzorunk. Emellett rengeteg segítőre volt szükség, akik a jegyzőkönyveket vezették, időt mértek, felvételeket készítettek. Nagy köszönet illeti a családtagokat és kollégákat, barátokat.

Miről szólt pontosan a 26 órás németóra?

Tizenhárom témát dolgoztunk fel, amelyek német anyanyelvű országokhoz kötődnek. Ilyenek voltak például a Bundesliga, német ételek, krimik, az 1936-os berlini olimpia, autók-motorok, német zenék és így tovább. Ezek többnyire játékos, interaktív formában zajlottak, élő külföldi kapcsolásokkal.

Mi volt a legnehezebb? Ébren maradni vagy az érdeklődést fenntartani?

Tulajdonképpen egyik sem. Hajnalban jött egy holtpont, de amikor kivirradt, utána már nem volt probléma. Talán a legnehezebb az időbeosztás volt: egy 120 perces időintervallumban 110 perc tanulás után 10 perc szünet következett.

Mikorra fogták fel egyáltalán, hogy sikerült a rekord?

Amikor a visszaszámlálón megjelent a 26:00 óra! Ekkor már újságírók, tévések is jöttek, és a végén – nagy meglepetésünkre – a kollégák és gyermekek a terem ajtaja előtt állva tapsoltak meg minket. A Guinness-rekord már hivatalos, ami nagy örömmel tölt el mindenkit.

2019. május 21.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött, Szentpéteri Gábor