Tófalu 1770-ben épült barokk templomát a II. világháború idején, a források szerint 1944. november 17-én, a németek felrobbantották. Pár évvel később azonban, a falu példátlan összefogásának köszönhetően, újjáépült. Az évek, évtizedek múlásával az idő vasfoga jócskán hagyott nyomokat a helyiek szeretett szentélyén, mely nemrég ismét komoly felújításon ment át. Tófalu megszépült templomát Dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke áldotta meg a június 16-ai szentmisén.

Az 1944-es robbantást követően egy emberként mozdult meg a falu annak érdekében, hogy a tófalui templom ismét régi fényében tündökölhessen. A helyi idősek azóta is példátlan összefogásként emlegetik azt az igyekezetet, melynek köszönhetően felépülhetett a mai templom. Az építőanyag egy része, a gerendák, a tetőpala, a vaskeretes ablakok a Cser-erdőn lévő lőszerraktárak lebontásából származtak, a vörös téglát pedig Mátraderecskéről, majd Óbudáról szállították.

A templom és környéke a robbantás után

A sok szorgos kéznek köszönhetően 1949-ben már tető alá került a templom, s azok, akik ezt átélték, azt mesélik, mindenki sírt örömében, amikor az első éjféli szentmise elkezdődött a részben újjáépült templomban.

1950-ben elkészült a mennyezeti födém is, a padokat a miskolci kórház kápolnájából szállították a településre Balogh Simon, akkori káplán segítségével. A torony 1952-ben ismét állt, majd – Nagy Béla plébánosnak köszönhetően – 1998-ban egy orgona is érkezett az egyházközséghez.

A betérőt ma két emléktábla fogadja a templom főbejáratánál, az egyik a II. világháború áldozataira emlékeztet, a másik pedig az 1949-ben felépült templom 50 éves évfordulójára készült.

 

 

 

 

 

Most, évtizedekkel később, 23 millió forintból ismét megújulhatott a tófalui hívek temploma. Festett acél lemezekkel burkolták a tornyot, átfestették az elszürkült vakolatot, kicserélték a tetőt és az ablakokat, s a hívek adományaiból a templom belsejét is kifestették.

Június 16-án Dr. Ternyák Csaba érsek áldotta meg a templomot, s a szentmisén részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is.

 

2019. június 18.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás