A műszaki átadás-átvétel után, a tervek szerint idén nyáron átadják a szakemberek a forgalomnak a HE-DO Kft. munkájának is köszönhetően teljesen új nyomvonalon megépült M25-ös autóutat az M3-as autópálya és Eger között.

Heves megye székhelyének gyorsforgalmi bekötése három ütemben valósul meg.

A HE-DO Kft. a második ütemben kapcsolódott be az útépítésbe az M25-ös északi szakaszán, ahol a Colas Út Zrt.-vel és a KM Építő Kft.-vel konzorciumban a főpálya közel 2,3 kilométeres szakaszának megépítése volt a feladata. Ugyanebben az ütemben szakembereik az andornaktályai Olajosok útjának nyomvonalán is dolgoztak, ahol egy kétszáztíz méteres szakasz korrigálására volt szükség az ideálisabb keresztezési szög miatt.

A konzorciumi tagok a kivitelezési határidőt tartva az M25-ös autóút északi ütemét 2018. október 31-én átadták a forgalomnak.

„Az M25-ös déli szakaszára egy közbeszerzési eljárásban, ám a leendő autóút két részre való bontásával írt ki pályázatot a beruházó NIF Zrt. Vállalatunk konzorciumvezetőként a Colas Út Zrt.-vel együtt nyújtott be sikeres pályázatot a déli szakasz északi részének megépítésére. A munkálatok a 3-as számú főút és Andornaktálya között kezdődtek meg a 7+073-tól a 14+617 kilométerszelvényig tartó szakaszon, ahol cégünk a 3-as számú főúttól dolgozott felfelé Eger irányába a 11-es számú kilométerszelvényig. Ezen a szakaszon 2018 márciusában láttunk munkához” – mondta Fényes Tamás, a HE-DO Kft. projektigazgatója.

A HE-DO Kft. másfél évig tartó nagytömegű földmunkák után kezdett neki az aszfaltozásnak. Az alapréteg után a kötőréteg, majd a kopóréteg került az új autóútra, melynek aszfaltja a cég Hejőpapiban található telephelyéről érkezett az M25-ösre. A HE-DO Kft. a konzorciumi felosztásban hozzá tartozó szakasz aszfaltozását 2020 áprilisában befejezte.

A következő hetekben a vállalat munkatársai többek között megépítik a zúzottkőből készült padkákat, feltöltik humusszal az elválasztósávot, felfestik a még hiányzó útburkolati jeleket a kopórétegre, majd fákat és cserjéket ültetnek el a rendelkezésre álló szabad területekre.

Az M25-ös autóúton zajló munkáink mellett a HE-DO Kft. elkészíti a maklári BOSCH-gyárat a főpályával összekötő 1,1 kilométeres kétszer egysávos gumibitumennel gyártott aszfalttal készült bekötő utat is. Az új csomópont közvetlen összeköttetést jelent a gyár és az M25-ös autóút között, melynek segítségével a BOSCH-hoz érkező és onnan távozó járművek sokkal hamarabb érnek el az M3-as autópályához.

A műszaki átadás után idén nyáron az autósok birtokba vehetik az M25 autóutat, amivel teljessé válik Eger és az M3-as autópálya közötti összeköttetés.

 

2020. május 4.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu