A község legfontosabb intézményei újulnak, újultak meg az önkormányzat sikeres pályázatainak köszönhetően. Gálné Mátrai Ágnes polgármester a már megvalósult, a folyamatban lévő és a tervek között szereplő beruházásokról osztott meg velünk részletes információkat.

– A Mini Manó Óvoda felújítására több pályázatot is nyertek. Milyen korszerűsítések valósulnak meg az épületben?

Az óvoda energetikai felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból sikerül forrást lehívnunk, így tudtuk kicserélni a nyílászárókat, akadálymentesíteni a bejáratot és a vizesblokkokat és kicserélni a régi kazánt. A Magyar Falu Programban két pályázatunk is nyert az óvodához kapcsolódóan: a belső felújításra és az udvar rendbetételére is kaptunk pénzt a Kormánytól. Ennek köszönhetően kialakítottunk egy külön helyiséget, ahol a fejlesztőpedagógus és a logopédus foglalkozhat a kicsikkel, illetve ahol az óvodapedagógusok is nyugodtan végezhetik az adminisztrációs munkájukat. A csoportszobát és a hálótermet kifestettük és új burkolatot raktunk le, lecseréltük a bútorok nagy részét és evőeszközöket is vásároltunk. Az ovinkba jelenleg 24 gyermek jár, köztük négyen Egercsehiből. Az udvaron az új kerítés már elkészült, a játékok beszerzése pedig folyamatban van, a gyermekek hamarosan korszerű és biztonságos eszközöket használhatnak a kinti játék során.

– Új falubuszt is kap a község. Mire használják majd?

A mostani régi Ford minibuszunkat váltja le egy új Renault kisbusz, melyet augusztus végére várunk. Fontos szerepe lesz a falugondnoki szolgálat során, a szociális étkeztetésben, az idősek és a gyermekek szállításában. Házhoz hordjuk vele az ételt annak, aki ezt igényli, s a bélapátfalvai járásközpont egészségügyi szolgáltatásai is elérhetőbbek lesznek. Az óvodásokat kirándulni vagy kulturális programokra is el tudjuk majd vinni az új autóval.

– A közösségi tér fejlesztését már korábban megkezdték, most pedig pályázati pénzt nyertek a folytatáshoz.

Korábban az EFOP kertében sikerült új bútorokat és hangtechnikát beszerezni a házasságkötő terembe, a festését pedig önerőből oldottuk meg. Most, szintén a Magyar Falu Programban egy rég várt fejlesztés valósul meg, kicseréljük az elavult és alulméretezett gázkazánunkat, s kijavítjuk a vizesedés okozta károkat is. Ez kiemelten fontos, hiszen az önkormányzat és az óvoda egy épületegyüttesben található. Ezen felül a könyvtáros munkatársunk egy évi bérét is fedezni az elnyert pályázat. Itt működik egyébként a Digitális Jólét Pontunk, ahol ingyenes bel- és kültéri wifivel, valamit többféle digitális eszközzel várjuk a lakosokat.

– Mi a helyzet az orvosi rendelő fejlesztésével?

A háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat új eszközökhöz és a korszerű ellátáshoz szükséges műszerekhez, új bútorokhoz jut. Beszerzünk egy hordozható defibrillátort, egy új EKG- és egy szívhang-figyelő berendezést is. A Magyar Falu Programból a pénz már megérkezett az önkormányzat számlájára, jelenleg az ajánlattételi fázisnál tartunk.

– A sok fejlesztés mellett biztosan vannak még megvalósítandó terveik!

A temető felújítására szeretnénk pályázni: egyebek mellett a kerítés megemelése, a ravatalozó melletti lépcsősor folytatása és egy korlát felszerelése elengedhetetlen. Nagy álmunk egy tornaszoba kialakítása az óvodában, az óvoda-önkormányzat közös tetőszerkezetének a cseréje, illetve a Petőfi és a Rákóczi utcák egy-egy részének az aszfaltozása. Minderre a már sokat emlegetett, és a kistelepülések számára igen fontos fejlesztések megvalósulását támogató Magyar Falu Program nyújthat nekünk segítséget. A konyha korszerűsítése is előttünk áll még, erre is pályázunk majd a Belügyminisztériumhoz. Szerencsére helyben főzünk, az óvodások és az idősek innen kapják az ebédet. Bízunk benne, hogy megvalósulnak a terveink, s az eddigi fejlesztésekhez kapott segítségért is hálásak vagyunk. Nekünk minden apró lépés hatalmas öröm!

2020. 08. 12.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gálné Mátrai Ágnes