A Start Közmunka-program részeként kezdtünk mezőgazdasággal foglalkozni még 2015-ben. Azóta folyamatosan fejlesztjük a gazdaságunkat, eszközöket szerzünk be, s mindig újabb és újabb növényfajtákkal próbálkozunk – mondja kérdésünkre Ignácz Szabolcs, Tófalu polgármestere.

– Milyen elképzelésekkel kezdtek a növénytermesztésbe?

Úgy gondoltuk, hogy a közelben termesztett alapanyag feltétlenül frissebb és egészségesebb, mint a távolról idehozott, ráadásul olcsóbb és munkahelyet is teremtünk vele, ami igen fontos szempont. A környezetet is óvjuk, hiszen a helyben előállított terméknek mindig kisebb az ökológiai lábnyoma, amellett, hogy természetesen finomabb is.

– Hol használják fel a zöldségeket és pontosan mit termesztenek a földeken?

A köz- és a szociális étkeztetésbe szállítjuk be a zöldségeket, ebből főznek Aldebrő-Tófalu közös önkormányzati konyháján az óvodásoknak, az iskolásoknak és az időseknek is. Van, hogy a saját felhasználás mellett adományozni is tudunk, így vittünk például almapaprikát a pétervásárai gyermekotthonba.

Egy 1200 négyzetméteres fóliasátorban indul a munka kora tavasszal, ahol főként salátát, uborkát és újhagymát ültetünk, mert viszonylag jól tűrik a hideget, szabadföldön pedig egyebek mellett sárgarépát, fehérrépát, burgonyát termesztünk. Nem csak frissen használjuk fel a növényeket, hanem savanyítunk is, a konyhai dolgozóink ebben a szezonban például 50 darab 5 literes üvegnyi savanyú uborkát készítettek, amit majd télen szolgálunk fel az ételek mellé.

Fotó: pixabay, Wolfgang Buetow

– Milyen forrásból működtetik a gazdaságot?

A Belügyminisztérium támogatásával vágtunk bele a programban, s azóta is, évről évre kapunk onnan finanszírozást, a feltételeket és a célok megvalósulását pedig folyamatosan ellenőrzik. Jelenleg nyolc közmunkás tevékenykedik a gazdaságban, melyet lelkesen, szeretettel művelnek. Pár éve sikerült beszereznünk egy kistraktort, de van burgonyakiszedőnk, talajmarónk és fóliafektetőnk is. Több olyan dolog van, amit magunk is meg tudunk oldani, az öntözéshez, a tápanyag-gazdálkodáshoz szükséges rendszert mi készítettük, ahogy az uborka támrendszert is. Még 2016-ban nyertünk el egy támogatást a megyei munkaügyi központtól, melyből egy 6 köbméteres hűtőt szeretünk be, így a leszedett termékek felhasználásig garantáltan frissek maradnak.

– A saját termékek mellett szükséges még beszerezniük zöldségeket külső piacról is?

Szerencsére a felhasználás mintegy kétharmadát elő tudjuk állítani. Új irányzatokkal is próbálkozunk: bár főként a zöldségtermesztésre fókuszálunk, nemrég tyúktartásba fogtunk, hogy a tojás is a sajátunk legyen, legutóbb pedig a nyúltenyésztést vettük fel a palettánkra. Az elmúlt három évben egyébként az uborkatermesztés hozta a legnagyobb sikert, mert sokoldalúan felhasználható és a savanyúság is isteni belőle.

2020. 08. 14.
Szerző: Kékes Online
Fotó: Kéri Gergely