Korszerűsítik az ingatlant és kiegészítő létesítményeket is építenek.

Szilvásvárad önkormányzata tavaly nyújtott be nemzetközi pályázatot (Interreg V-A Slovakia-Hungary Coopration Programme) a felvidéki Gombaszögön található, ott nyári tábort üzemeltető Sine Metu Polgári Társulással, valamint egy magyar és egy szlovák vállalkozással közösen. Céljuk az Orbán Ház Múzeum külső és belső felújítása, az ott található épületek rendbetétele, megfelelő színvonalú helytörténeti kiállítás létrehozása volt.

Szaniszló László polgármester elmondta: a múzeum új elektromos hálózatot kap, az épületen belül vizesblokkot alakítanak ki, megújul a kerítés, új járdák épülnek és a nyílászárókat is kicserélik. A feladatok között szerepel a faanyagvédelem és a falak víztelenítése is.

A beruházás keretében egy csűrt is építenek, ahol az őstörténeti kiállítás kap helyet, valamint rendezvények helyszínéül is szolgálhat. A múzeum mögött 6 különálló őstörténeti bemutatóhelyet alakítanak ki, egy másik telek megvásárlásával pedig egy helyi vállalkozó jurtatábort létesít. Így egy új, komplex turisztikai termék jön létre a múzeumban és környezetében.

Az irányító hatóság döntése értelmében az önkormányzat több mint 383 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyert a projektre, a Hegyvidék Outdoor Kft. pedig 85 ezer eurót a jurtatábor létrehozására.

Szaniszló László azt reméli, hogy – a  szükséges önrész biztosításával – a jövő évben meg is valósulhat a mintegy 162 millió forintos beruházás, s újra a régi fényében tündökölhet egy eddig kissé elhanyagolt önkormányzati épület.

2020. 09. 21.
Kékes Online