A siroki oviban készülnek a rajzok a fűszernövényekről

Stiller Tamás szerint nem lehet elég korán kezdeni a gyermekek egészséges életmódra nevelését, ezért nyolc esztendeje – barátaival karöltve – úgy döntött, indít egy olyan programot, melynek keretében óvodásokat tanítanak zöldséget, gyümölcsöt termeszteni. Az elmúlt évek is azt bizonyítják, nem volt hiábavaló a törekvés. A program idén egy új elemmel gazdagodott.

Bár ebben az esztendőben – a koronavírus-járvány miatt – Tamás nem jutott el minden oviba, a korábbi években szép számmal jelentkeztek nála a palántázásra kész intézmények. Friss, egészséges zöldség került már a mátraballai, a mátraszentimrei, a kápolnai, a balatoni vagy épp a gyöngyöspatai óvodások asztalára, persze csak azután, hogy az ovi udvarán apró, szorgos kezek gondozták, ápolgatták a palántákat.

Stiller Tamás, az Ovikert Program megálmodója (Fotó: Czímer Tamás)

Stiller Tamás azt mondja, a kezdeményezés egyik legfőbb célja, hogy a gyermekek tudják, valójában honnan származik a zöldség, megismerjék a helyes és egészséges táplálkozás alapjait, mindezt játékos formában, egy élményekkel teli foglalkozás keretében.

Ismerkedés a palántákkal a gyöngyöspatai oviban (Fotó: Czímer Tamás)

A program idén egy új elemmel bővült, Tamás a fűszerek illatos világába repítette a csöppségeket. No, meg az óvónéniket, hiszen nekik is tudott újat mutatni és mondani. „A legtöbben csak azt látják, hogy az élelmiszer a bevásárlókosarában „terem”. Egy kis odafigyeléssel viszont olyan ételt is tehetnénk családunk asztalára, amelynek tudjuk az eredetét, finom, és nem utolsó sorban még egészséges is” – mondja Tamás. Hozzáteszi: ugyanez a helyzet a fűszerekkel is, hiszen azok sem egy tasakban növekednek. Nemrég a mátraderecskei, a szilvásváradi és a siroki ovisokhoz állított be jó pár csokor friss és illatos fűszernövénnyel, meglepetést azonban nemcsak a gyermekeknek okozott, olykor az óvónők is eltévedtek a fűszerek világában.

A gyermekek kedvence szinte mindenhol a metélőhagyma volt, de a kukkfűvel, a rozmaringgal, a zsályával és a borsikafűvel is megismerkedhettek a program résztvevői. Az óvónénik receptekkel gazdagodtak, valamint a zöldfűszerek tartósításának technikáját is megismerhették.

A siroki oviban készülnek a rajzok a fűszernövényekről és Tamásról 🙂

Tamás azt mondja, az elmúlt években rengeteg fotót kapott az ovisoktól, melyeken öntözik, gondozzák, gyomlálják a növénykéket. „Bízom benne, hogy a programban résztvevő csöppségek évek múltán is emlékeznek majd a saját maguk által nevelt zöldségek ízére, illatára, zamatára. S hiszek abban, hogy a kisgyermekkorban elültetett egészségtudatosság nagyban meghatározhatja gyermekeink későbbi gondolkodásmódját, életét.”

És a végére egy jó tanács a séftől: a friss fűszereket mindig a főzés végén adjuk hozzá az ételhez, hiszen akkor sokkal intenzívebb ízélményben lehet részünk.

 

2020. szeptember 21.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött, Czímer Tamás