Átöltözött és levetette téli kabátját a február, a som is sárga virágaival díszíti ágait. A kedvenc helyemen nem tudok úgy elmenni, hogy ne vegyem észre a kora tavaszi napsütésben kékellő apró csodákat a fűben.
Igen! Így üzen nekünk a közeledő tavasz. Két kezével nyújtja felénk, hogy szedjük le bátran! Az ibolya megannyi jótékony hatással van megfáradt testünkre, de akkor is hasznos, ha a téli makacs köhögésünk nem akar elmúlni.

Az ibolyát erdőkben, cserjésekben előforduló illatos virágjáért is nagyon szeretjük, de számos jó tulajdonsága van, amiért még inkább megkedvelhetjük: légúti betegségek, köhögés, asztma ellen alkalmazható, de lázcsillapító hatással, vértisztító hatással is rendelkezik, sőt a C-vitamin tartalma is magas. Antioxidáns tartalma gyulladáscsökkentő, bőrbetegségekre – pattanásokra, ekcémára – is hasznos. Én szárítom, bodzavirággal keverve készítek teát belőle köhögéses megbetegedések ellen.

Ehető virág!
Ha szeretjük feldíszíteni tortáinkat, édességeinket, kandírozhatjuk is.

Íme a recept:

1 tojás fehérje
1 csésze megtisztított, száraz ibolya virág a szárával
1 csésze porcukor

A fehérjét habosra keverjük, de nem fehéredésig. Pici ecsettel a virágokat bekenjük a vele, és belenyomjuk a porcukorba. Sütőpapírra rakjuk, pár nap alatt ropogósra szárítjuk.

2024. 02. 27.
Dávid Krisztina, Mátra éléskamrája
Fotó: Gyetvai Péter