Február 14-én, hamvazószerdával kezdődött el az idei nagyböjti időszak, mely március 30-án ér majd véget. Ezekben a hetekben igyekszem a megszokottnál is kevesebb húst használva, sok édességet nélkülözve étkezni, ezzel várva a húsvét érkezését.

A közeledő tavasz eszembe juttatja, hogy az első gyógynövény, amit alig várok, hogy a gyűjtőkosaramba szedhessek, az a csalán (Urtica dioica). Felhasználása összefügg a böjti időszakkal, ami nálam mindig a méregtelenítés idejét is jelenti. Az elmúlt év végi, ünnepi, nehéz ételek után bizony jól jön egy kis visszafogottság, elvonulás. Ez az értékes növény sokak szemében kellemetlen emlékeket idéz: éget, csíp, érintése viszkető fájdalmat okoz, pedig ha tudnák, mennyi mindenre jó!

A gyűjtőhelyeken minden tavasszal a csalán végeket lecsípem, szellős helyen csörgősre szárítom, a leveleket befőttes üvegben jól lezárva egy évre való tartalékot készítek. Most, a böjti időszakban előveszem a tavalyi szárított leveleket, és felhasználom őket.

Felhasználása: A teája kiváló reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, gyomor- és bélhurut, valamint vesehomok ellen. Jól ismert vértisztító, vizelettisztító, valamint köhögéscsillapító hatása is. Napi 2 hétig 2 csésze fogyasztása ajánlott belőle, de ügyeljünk arra, hogy vérnyomásemelő hatásával nehogy más problémát okozzon!

Használható ülőfürdőként, enyhíti az aranyeres panaszokat. Hajhullás ellen, korpás haj kezelésére is jótékony hatású. Torokgyulladás esetén gargalizálni kell vele, segít. A ház körül élő haszonállatok is nagyon kedvelik, mind a baromfi, mind a sertés szívesen fogyasztja, magas vitamintartalma, ásványianyag tartalma jótékony hatással van a szervezetükre.

Gyógyír meghűléses betegségekre természetes alapanyagokból

Február hónapot böjtelő, jégbontó havának is nevezi a népnyelv, ez a röpködő mínuszok, és a kellemetlen légúti betegségek ideje. Pár olcsó, otthon elkészíthető praktikával segítek most olvasóimnak a gyógyulásban.

HAGYMATEA
Csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást, orrdugulást.
Elkészítése: karamellizáljunk 2 evőkanál cukrot, öntsük fel fél liter vízzel, és dobjunk bele egy  megtisztított hagymát, majd forraljuk fel!

TŰLEVÉL TEA (FEKETE- VAGY LUCFENYŐBŐL)
Erős antioxidáns hatása van. Izomgörcsök ellen is hatásos.
Elkészítése: a gondosan megtisztított, válogatott, felaprított tűleveleket apróra vágjuk, forrásba lévő vízbe rakjuk. Rozmaringgal keverve nagyon ízletes. Mézzel édesíthetjük.

PETREZSELYEM TEA
K-vitamin forrás. Vizelethajtó, szívbarát, zsírégető hatású.
Elkészítése: egy kis csokor, vagy egy marék megmosott, apróra vágott petrezselymet pár percig főzünk. Leszűrjük, mézzel, citrommal fogyasszuk.

IMMUNJAVÍTÓ ZÖLDSÉG IVÓLÉ
Elkészítése: megtisztítunk 1 csokor petrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 5 sárgarépát, 2 zellert. Gyümölcscentrifuga segítségével kinyerjük az összetevők levét, majd langyos vízzel hígítva fogyaszthatjuk.

2024.03.05.
Dávid Krisztina, Mátra éléskamrája
Fotó: Gyetvai Péter