A szokatlanul enyhe időjárás hatására korábban kezdődött idén a pollenszezon. Szűkebb hazánkban a mogyoró és az éger után most a ciprus- és a tiszafafélék virágzása nehezítheti az allergiások életét.  A pollenterhelés várhatóan az elkövetkezendő napokban is magas szinten lesz.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által működtetett Aerobiológiai Hálózat országszerte 20 állomáson számos allergén, 38 növény és 3 gomba légköri jelenlétét méri. A pollencsapdák Európában egységesen alkalmazott műszerek, amelyek – mivel a pollenek gyakran a légmozgással érkeznek – folyamatosan szélirányba fordulva mérnek. A mintavételi eljárás során egy 2 cm széles szalag felületére tapadnak a vizsgálni kívánt részecskék, az ebből kiértékelt mérések 24 órás időtartamot fednek le. A monitorozás Egerben február 1-én kezdődött, a rendszeresen frissített adatok az NNGYK oldalán elérhetők.

Jelenleg országosan magas tartományban van és az egri pollencsapda adatai szerint nálunk a nagyon magas szintet is eléri a ciprus-és tiszafafélék (pl. tuják, borókák, Leyland ciprus) pollenkoncentrációja.
Az éger, a kőris és a nyár pollenje országosan a közepes-magas, a mogyoróé és a szilé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, bár a mogyoróé fokozatosan csökken. A juhar és a fűz virágporának koncentrációja jellemzően alacsony tartományban van jelen az egri adatok szerint is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, nem okoznak még tüneteket.

Az érintettek a tavaszi fák pollenjei miatt számíthatnak az allergiás tünetek fokozódására, ezért szükség esetén kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól!

A pollenallergiáról hasznos információk olvashatók a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ oldalán (egészségvonal.gov.hu).

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal
Fotó: Freepik