Hétköznap a Heim Pál Gyermekkórházban dolgozik, fél 6-kor már a buszra száll, hogy időben Budapestre érjen, és Gyöngyösre vissza érve, már 12 órája el is telik a napból. Ekkor kezdődik az újabb műszak a Gyöngyösi Polgárőrségnél járőrszolgálat, vagy irodai munka a feladatoktól függően. Medve Orsolya 9 éve polgárőr, ötödik éve alelnöke, 3 éve pedig már elnöke a város legrégebben működő polgárőrségének, és úgy tűnik, kifogyhatatlan energiái vannak az előtte álló kihívások leküzdésében.

Ha az ember Orsival leül beszélgetni a polgárőrségről, úgy tűnik, 1 óra egy szempillantás alatt elröppen, hiszen megannyi történetet mesél a mindennapjaikról. Egyesületük korábban 30 évig szolgáló vezetője 3 éve sajnos elhunyt, a haláleset után át kellett venni a feladatait. Akkor azt látta, hogy a tagság meglehetősen inaktív, a 25 főből öten-hatan teljesítettek csak szolgálatot.

Beküldött fotó

Az azóta eltelt idő alatt óriási változások történtek: jelenleg 40 fővel működnek, az átlag életkor jelentősen fiatalodott, ma már egy dinamikusan működő, a váratlan eseményekre is gyorsan reagáló, felkészült, színvonalas polgárőrség az övék. A korábbi heti 1 napos szolgálathoz képest ma már szinte a hét minden napján van beosztva bajtársuk, és aktívan járőröznek a város minden részén. Az ő szolgálatukat a lakossági igényekhez igazítva tervezik meg és osztják el egymás között, melyet hetente egyeztetnek.

Mindannyian megdolgoztak azért, hogy mára elismerően nyilatkozzanak róluk, és méltó örökösei lehessenek az előttük szolgálók eredményeinek. Orsi a Polgárőr Akadémián is részt vett, melynek 1 hetes időtartama alatt a hivatás számos területét érintően kiváló szakemberek előadásait hallgathatták meg és vehettek részt az általuk vezetett foglalkozásokon. Rendszeresen részt vesznek az Országos Polgárőr Szövetség által biztosított különböző rendezvényeken, a szegedi és a kelebiai határszakaszon is teljesítettek már szolgálatot a védelmi munkákban.

A gyöngyösi autóbusz pályaudvar közbiztonsága sajnos legendásan rossz hírű az ott rendszeresen jelentkező drogos, alkoholos befolyásoltságú egyének zaklatási ügyei, és a kéregetők utasokat zavaró viselkedése miatt is. Gálovits József, egyesületük alelnöke épp ezért a közelmúltban azt a célt tűzte ki maguk elé, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék rendszeres jelenlétükkel az ilyen attrocitásokat a pályaudvaron. József szívügyének tekinti a feladatot, ő maga a kora reggeli buszok indulásánál napi rendszerességgel a helyszínen van, és ezt a szolgálatot rendkívül komolyan veszi. A városrendészetnek erre az időszakra nincs kapacitása, a polgárőröknek viszont igen, ezért is büszkék arra, hogy a busszal közlekedők reggeli óráinak nyugalmát nemrég óta már ők biztosítják. A jelenségre Bárdosné Kocsis Éva, a 10-es számú választókörzet képviselője hívta fel a figyelmüket, aki maga is részt vesz az egyesület munkájában aktív polgárőrként.

Orsi elmondta, hogy a hajléktalan kérdést nagy kihívásnak tekintik városszerte. Saját negatív tapasztalata is volt már ilyen egyénekkel: egyszer egy éjszakára a lépcsőházukba hajléktalanok telepedtek be, és ott aludtak, csak reggel találtak rájuk a lakosok. Egyértelműen egy ott lakó érkező figyelmetlensége okozta a bajt, hiszen a bejárati ajtó nyitva volt, így azon könnyen be lehetett jutni. Épp ezért nem győzi rendszeresen hangsúlyozni az állampolgári felelősséget.

Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy jelenleg egy kutató munkát végeznek, melynek célja feltérképezni azt, hogy Gyöngyösön hol és milyen mértékben jellemző a droghasználat. Ha ezzel elkészültek, akkor különböző intézkedéseket is hozhatnak annak érdekében, hogy ezeket a problémákat felszámolják.

A Gyöngyösi Polgárőrség jelenleg a MÁV-val tárgyal, és hamarosan együttműködési megállapodást ír majd alá a vasúttársasággal. Szervezetükből mindenki részt vehet a közös munkában: a MÁV járatain a polgárőrök szabadon közlekedhetnek a megállapodás értelmében, a vonatokon szolgálatot teljesítő személyzet munkáját segítve az esetleges rendbontó, vagy jegy nélkül utazókkal szemben közösen intézkedhetnek a jövőben. A kezdeti tervek arról szólnak, hogy Gyöngyös és Vámosgyörk között, később a fővárosig, majd a Balatonig teljesítenek szolgálatot a vasúton.

Beküldött fotó

Orsi elmondta, hogy tavaly szeptemberben egy rendkívül méltatlan támadást is el kellett szenvedniük. Polgárőr szervezetük, ahogyan az előző évben is bekapcsolódott OPSZ által meghirdetett „Polgárőrök a tanévkezdés Biztonságáért” programba. Így iskolakezdéskor úgy döntöttek, jelzőőri szolgálatot indítanak a Nyolcvanasi 6-os iskola és a Jeruzsálem utcai 3-as iskolánál. Ennek célja az volt, hogy a reggeli forgalomnál segítsék az iskolába igyekvőket azzal, hogy felhívják a nem kifejezetten az iskolákba autózó, de arrafelé közlekedők figyelmét arra, hogy alternatív útvonalakon is áthaladhatnak a területen. Így, ha ezek az autósok elkerülik az iskola bejárata előtt vezető utat, akkor az ottani reggeli forgalmi torlódást is ki tudják kerülni. A kisiskolások ezáltal kevesebb veszélyforrásnak lehetnek kitéve, ha csak az őket oda szállító érkező szülők autói közelítik meg az intézmény bejáratának közvetlen környezetét.

Sajnálatos módon ezt a tevékenységüket a város nyilvános képviselő-testületi ülésén ketten erősen kritizálták, és a jelzőőri tevékenység felfüggesztést kezdeményezték. A polgárőröknek felrótták, hogy nem zárható le egyetlen utca sem a városban, és keményen számon kérték őket a reggeli szolgálataik miatt. A tény az, hogy valójában egyetlen utca sem volt lezárva az állításokkal ellentétben. Az önkéntes polgárőrök csupán azt tették, amivel valóban a forgalom biztonságát növelték: a nem kifejezetten az iskolához autózóknak jelezték, merre lehet kerülni, ezzel az ő közlekedésüket is segítve.

A városházi csörte után a polgárőrök megszakították az egyébként szabályoknak megfelelően végzett tevékenységüket, és magára hagyták a reggelente kiemelten balesetveszélyes, védtelen iskolásokkal teli környéket. A történet pikantériája az, hogy a program két oktatási intézménynél is zajlott, a városházi kritika mégis csak a Nyolcvanasi hatos iskola környékét érintette, ahol Bárdosné Kocsis Anna Éva, a Fidesz-KDNP-VSZE képviselője is polgárőrként szolgálatot teljesített. A Jeruzsálem utcai hármas iskola környékével úgy tűnik, valamiért nem volt problémája a testület két tagjának. Különös kettős mérce ez.

A Gyöngyösi Polgárőrség nem csak az általános iskolásokra figyel oda, de a középiskolásokkal is remek kapcsolatot épített már ki. Sok megkeresés érkezik hozzájuk a középiskolásoktól, a 17 évesek örömmel jelentkeznek az 50 óra kötelező közösségi szolgálatuk polgárőrségnél való teljesítésére. Orsi örömmel osztotta meg velünk azt is, hogy a kamaszok ragaszkodnak a komoly munkához, és minden érdekli őket, amit ők is elvégezhetnek a polgárőrség feladatai közül.

A közeljövőre nézve olyan terveik vannak, hogy ezek a fiatalok esettanulmányok keretein belül, kiscsoportos foglalkozáson vehessenek részt. Az ilyen alkalmakon olyan személyekkel találkozhatnak, akik korábbi bűnözői, majd azt elhagyó életútja egyben negatív és pozitív példa is lehet számukra. Az ilyen összejövetelek célja egyértelműen a megelőző jellegű szemléletformálás lenne ebben az érzékeny életkorban.

A Gyöngyösi Polgárőrség mindössze évi 1.6 millió forintból gazdálkodik, működésre kapják a pénzt. Ha valaki segíteni szeretné a munkájukat, azt többféleképpen is megteheti: Beléphet az egyesületbe tagként, majd a megfelelő képzés után vállalhat szolgálatot. Utalhatja nekik az személyi-jövedelemadó 1%-át, melyet így ők a szükséges eszközök beszerzésére is fordíthatnak. De támogatásként vásárolhat is számukra szükséges, hasznos eszközöket, az igényeket illetően a polgárőrség vezetője készséggel tájékoztatja a segíteni szándékozókat.

A polgárőrök mindennemű tárgyi segítséget, felajánlást, mindig nagyra értékelnek, és hálásan megköszönnek.

2024. 03. 07.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter