A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a helyi identitás és kohézió erősítésére elnyert támogatásból valósul meg Sirokban október 12-én az állatok világnapjához kapcsolódó program, melyre gyermekeket és felnőtteket egyaránt szeretettel várnak. A részleteket Tuza Gábor polgármester osztotta meg velünk.

– Milyen céllal szervezték meg a rendezvényt?

Rendkívül fontosnak tarjuk, hogy a felelős állattartásra való nevelést minél korábbi életkorban elkezdjük, mert így alakulhat az a személet, ami felnőttként is az állatok javát szolgálja. A gyermekek még nyitottak, s rajtuk keresztül jó esetben a szülők is változtathatnak addigi állattartási szokásaikon.

– Mi történik majd az eseményen?

A kicsik életkorának megfelelően elmagyarázzuk, hogy egy állat – kutya, cica vagy akár, hörcsög, tengerimalac – tartása óriási felelősség, hiszen teljes mértékben ránk vannak utalva és akár 10-15 évig is velünk élnek. A gondoskodás része az is, hogy nem hagyunk felesleges szaporulatokat világra jönni, tehát mindenki arra biztatunk, hogy ivartalaníttassa a kedvencét. Már így is sok a kóbor kutya, a menhelyek sem bírják a terhelést, nem tudják elhelyezni az évről-évre világra jövő almokat.

– Problémát jelentenek a községben a kóbor kutyák?

Igen a kóbor és az önállóan kijárós kutyák is. Kissé rendhagyó módon még az iskolai évnyitón is elmondtam: ne hagyják, hogy a kutyák elkísérjék a gyerekeket az iskolába, majd utána céltalanul kóboroljanak a faluban. Az ilyen ebeket nehéz azonosítani, egyrészt, mert ha van benne chip, ahhoz közel kell mennünk hozzá, hogy leolvashassuk és nem minden kutya barátságos, másrészt pedig, ha pedig nincs benne chip, akkor nehézkes a gazdi megkeresése. Alkalmanként a hevesi gyepmesteri telepről is eljönnek, hogy segítsenek a befogásban és az azonosításban, s az állatorvosunk, Dr. Kovács László segítségére is számíthatunk.

– A chipeltetés törvényi előírás. Mit gondol, miért vannak mégis chip nélküli kutyák szerte az országban?

Amikor egy állatot magunkhoz veszünk érdemes felmérni a tartás költségeit: a chipet, az oltásokat, orvosi költségeket, a biztonságos, szökésmentes elhelyezés, a felszerelések és a jó minőségű táplálék árát. Amennyiben ez túl nagy terhet ró a családra, érdemes elhalasztani a kutya vagy macska beszerzését. Az, hogy valaki nem rakat chipet a kutyába nagy felelőtlenség, s a nemtörődömség mellett a tudás hiánya is okozhatja ezt. Ezért is fontosak az olyan felvilágosító napok, mint a 12-ei. Mi egyébként rendszeren gyűjtünk a térség menhelyeinek, több boltban is van perselyünk kihelyezve, így évente akár 60-80 ezer forint is összejön ilyen célra. A menhelyeknél csapódnak le ugyanis az otthon felelőtlenül szaporított, utcára került egyedek.

– Milyen programok várnak a sportpályára érkezőkre?

14.00 órakor kezdünk. Az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány előadása, kisállat bemutató, állatszépségverseny és ügyességi bemutató is gazdagítja a programot. A gyermekek elhozhatják otthonról bemutatni négylábú kedvenceiket, és kézműves sarok is várja őket. Rajzversenyt is hirdetünk, melynek eredményhirdetése és a díjak átadása 15.00 órától lesz a sportpályán, illetve rossz idő esetén a művelődési házban.

Kisállat- szépségversenyre is lehet nevezni Sirokban

2020. 10. 08.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: pixabay, Nicole Miranda, Gerhard G.