Valyon László, Ivád polgármestere

Soha nem látott mértékű beruházások indultak Ivádon, az aprócska észak-hevesi településen. Valyon László polgármester azt mondja, 2020 egyértelműen a fejlesztések éve, közel 300 millió forintból épül és szépül Ivád. Van olyan beruházás, amely 50 éve váratott magára.

Ivád története során még sohasem zajlott ennyi és ilyen nagy volumenű beruházás – kezdi a beszélgetést Valyon László polgármester. Sorra vettük a fejlesztéseket, melyek ebben az esztendőben valósultak meg, s azokat is, melyek épp folyamatban vannak.

300 millió forint, ennyiből épül és szépül Ivád. Komoly összeg, pláne egy kis település életében.

Túlzás nélkül mondhatom, hogy ilyen komoly előrelépésre még nem volt példa szeretett településünk életében. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban közel 200 millió forintot nyertünk csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére, s bár minden nyertes pályázatnak örülünk, talán ez a legfontosabb, hiszen közel 50 éve nem volt fejlesztés ezen a téren. Az elmúlt pár napban komoly mennyiségű csapadék hullott településünkön is, a nemrég átadott rendszer pedig jelesre vizsgázott. Mivel Ivád egy völgyben fekszik, az esős napokon a domboldalról lezúduló víz a lakóingatlanokon keresztül folyt a patak felé. Az árkok feltöltődtek, az átereszek rendre eldugultak, a portákról, pincékből szivattyúznunk kellett a vizet. Ez a probléma már a múlté, az utóbbi napokban a csapadék – ami korábban a portákon landolt – most gond nélkül lefolyt az árkokon.

Komoly pályázati lehetőségeket kínál a Magyar Falu Program is. Milyen fejlesztések valósultak meg vagy zajlanak épp e program révén?

A Magyar Falu Program keretében szépülhet meg a művelődési házunk és orvosi rendelőnk is. Előbbi külső felújítása jelenleg is zajlik, s közel 15 millió forintot fordíthatunk rá. A munkálatok során többek közt új tetőt kap az ingatlan, kicseréljük a nyílászárókat és szigeteljük az épületet. Reméljük, a belső tér is megújulhat majd, erre is adtunk már be pályázatot. Az orvosi rendelőnk is szépül, ennek felújítására 28 millió forintot nyertünk.

Mindezek mellett – szintén pályázati forrásból – hamarosan új játékok várják majd csöppségeinket az óvodánk udvarán, de kicseréljük a kerítést, a kapukat, valamint megújul a bejárathoz vezető járda is. Minderre közel 5 millió forintot nyertünk. Különösen nagy öröm ez számunkra, hiszen óvodánk jelenleg maximum létszámmal működik, 28 kisgyermek nevelkedik az intézményben. A temetőkert felújítására beadott pályázatunk elbírálása folyamatban van, ha pozitív választ kapunk, szeretnénk a templom előtti és mögötti részen megújítani a burkolatot, de a terveink közt szerepel, hogy járdát építünk a templom és a ravatalozó mögött, s az is, hogy egy 20 férőhelyes urnafalat építtetünk. Nagy öröm számunkra, hogy ennyi tervünket megvalósíthatjuk, s köszönettel tartozunk a sok segítségért, támogatásért és biztatásért Horváth László országgyűlési képviselőnek.

A pályázati forrásokon felül, önerőből is tudtak fejlesztéseket végrehajtani?

A település költségvetése igen szűkös, ezért minden forintot meg kell fognunk és meg is fogunk. Kollégáimmal felelősen és meggondoltan igyekszünk gazdálkodni. Tavasszal, a koronavírus-járvány kirobbanásakor egy komoly összeget fordítottunk a védekezésre, s ez megterhelte költségvetésünket. Ennek ellenére két rövidebb útszakaszt is sikerült megtisztítanunk a sártól, az Ady út felső szakaszát, valamint a Gárdonyi út végét. A játszótér, ami nem csak a helyiek körében kedvelt, sajnos nagyon rossz állapotban volt. Mivel a gyermekek biztonsága mindennél fontosabb, így az Ivád Nonprofit Kft és a képviselő-testület vállalta a teljes felújítást, s kicseréltünk minden fa elemet, amit már megemésztett az idő, a focipályánk öltözőjét pedig a közfoglalkoztatottaink festették ki. A fejlesztések sorát 2021-ben is folytatjuk, s minden lehetőséget megragadunk.

Említette, hogy komoly összeget fordítottak tavasszal a koronavírus-járvány elleni védekezésre. Milyen intézkedések születtek?

Önkormányzatunk természetesen nagyon ügyelt arra, hogy az időseinket minden tőlünk telhető módon megóvjuk a betegségtől. A falugondnokunk szerezte be a gyógyszereket, s bevásárolt azoknak, akik igényelték a segítséget. A 65 év feletti ivádiaknak házhoz szállítottuk az ebédet, s a gyermeknek is biztosítottuk az étkezést abban az időszakban, amikor az iskolák és óvodák kapui bezártak. Mindezek mellett tisztasági csomagot küldtünk minden otthonba. Úgy vélem, tavasszal sikeresen védekeztünk, fertőzött sem volt a településünkön. Bízom benne, hogy ez most, a második hullám idején sem lesz másként, hogy az ivádiak ezúttal is fegyelmezetten viselkednek majd, s betartják az alapvető szabályokat.

Beszélgetésünkből nem maradhat ki az ivádi savanyúság, amely messzi földön híres. Milyen termékeik vannak jelenleg?

Savanyítóüzemünkben most elsősorban szálas savanyú káposztát állítunk elő. Jut belőle a környék közintézményeibe, önkormányzati konyháira, és nagyjából 30 boltba, s nem csak Heves megyébe, hanem például Nógrádba is. Van olyan közkonyha, ahová havonta 1800 kilót szállítunk. Mivel komoly igény mutatkozik a termékeinkre, különösen nagy öröm, hogy ebben az esztendőben 54 millió forintból újíthattuk meg üzemünket. A fejlesztés során vettünk egy bolti konténert, így vásárlóinkat közvetlenül az üzem mellett tudjuk kiszolgálni. Emellett körbekerítettük a telepet, aszfaltoztuk az üzem melletti utat, kifestettük az épületet, radiátorokat cseréltünk, és ami talán a legfontosabb, a csapadékvíz-elvezetés kérdése is megoldódott.

Tavaly egyébként 12,5 millió forintos bevétele volt az üzemnek, bízunk benne, hogy a jövőben is mind több helyen kerül ivádi savanyúság az asztalra.

 

2020. október 19.

Korepta Lilla

Kiemelt fotó: Gál Gábor