A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni… Na az valami leírhatatlan csoda! Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még „szellemhotelként” utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később… Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

2020. 10. 26.
Forrás és fotó: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/