Három napos, különleges hangulatú, halloweeni tematikájú tábort hirdetett meg Mátrafüredre Orosz Emese és Bándi Boglárka mantrailing oktató. Hogy pontosan mivel is foglalkoznak, hogy mi is az a mantrailing azt korábbi cikkeinkben már bemutattuk. A szervezőkkel beszélgettünk.A nagy gyakorlattal rendelkező oktatók a kutyás képzéseket és kereséseket hamarosan új szervezeti formában, a Hope Mentőcsoport keretein belül folytatják majd. Az intenzív, változatos keresőkutyás programokra a szervezet tanfolyamain végzett és a mantrailing iránt érdeklődő kutya-gazdi párosok és érkeztek, egyebek mellett Gyöngyösről és Egerből is.

A személykeresés ezen válfaja némiképp különbözik a klasszikus nyomkövetéstől, s mivel nem szorosan a nyomot, hanem a személy maga után hagyott illatanyagát követi, nehezebb terepeken – például patakban, betonon – is hatékonyan követik az eltűnt vagy eltévedt embereket.

– Milyen gyakorlatok várták a kutyusokat és a gazdikat?

Pénteken a haladó párosainkkal kezdtünk, s a feladat során minket, oktatókat kellett megkeresniük csapatmunkában. A nyom meglehetően hosszú volt, a Kozmáry kilátó környékén vártuk, hogy ránk találjanak. Ez talán egyszerűnek hangzik, de valójában egy soklépéses, összetett feladat. Ilyenkor fontos a helyes szagmintavétel, a kutyák képességeinek felmérése – melyik jobb lakott területen, melyik teljesít jobban erdőben – és természetesen duplán kell ellenőrizni egy-egy kutya döntését. Egy kutya addig keres a nyomon, amíg a gazdája és a kísérők úgy látják, még biztosan jó irányba halad és nem fáradt. Aztán váltja egy következő eb, aki folytatja a sort.

– Honnan lehet tudni, hogy jó nyomon van egy kutya?

A kutya számos jelzést ad a keresés során, a tanfolyamainkon ezek értelmezését tanuljuk meg. Az eb pontosan jelzi a mozgásával, testtartásával, a póráz feszítésével vagy lazításával, a tempóváltásokkal, hogy mit érzékel. A gazda egy pillanatra sem veheti le a szemét a kutyáról, ugyanis minden mozdulatnak óriási jelentősége lehet. Ezért nem keresünk sosem egyedül, csakis felkészült kísérővel, oktatóval.

– Akkor ez tulajdonképpen egy igazi, éles keresés modellezése? Semmilyen támpontjuk nem volt a párosoknak?

Igyekeztünk életszerű nyomot fektetni, néhol kiszámíthatatlan fordulatokkal. Támpontot nagyon keveset adtunk, csupán annyit, hogy együtt vagyunk, nem váltunk külön, s néhány helyen kis halloweenes matricákat ragasztottunk a fákra, oszlopokra. Mint utóbb kiderült, ezeket alig-alig vették észre a nagy izgalomban kereső gazdik. 🙂

– Mennyi idő után érkezett meg a mentőcsapat?

Nagyjából két órát gubbasztottunk egy bokor aljában, mire befutott a keresőcsapat, akikre nagyon büszkék vagyunk, mert nem volt egyszerű a terep: sok elágazással, erdei ösvényekkel, hidakkal tarkított pálya volt, s a környék tele volt kiránduló emberekkel, sétáló kutyákkal.

– Ilyenkor nem szaladnak el a kutyák például vad vagy egy másik kutya után?

Azt is megtanítjuk neki, hogy közömbösek maradjanak extrám ingerekre – eldobott ételre, más kutyára, macskára, madárra, hangokra. Ha kicsit mégis kizökken a kutya, a gazda a tanult módon vissza tudja terelni a munkába, s erre egy vezényszó elegendő is. Ezt egyébként a hétvége során, egyéb engedelmes feladatokkal együtt gyakoroltuk is.

Dorisz a helyben maradást gyakorolja

– Ha pórázon keresnek a kutyák, miért kell engedelmesnek lenniük?

Itt alapvetően a kutya-gazda viszonyt erősíti a szófogadás, a kezelhetőség, a fókusz. Ha jó a páros közötti kapcsolat, a kutya nagyobb kedvvel, motiváltabban keres a gazdi kedvéért. A praktikus része pedig az, hogy a mantrailing vizsgán a keresési feladat mellett magas szintű engedelmes feladatokat kell a kutyáknak teljesíteniük. A nálunk tanuló kutyák szinte kivétel nélkül kutyaiskolát végeztek, így ez kitartó gyakorlással teljesíthető. Ilyen alkalmakkor pedig közösen átismételjük, csiszoljuk, pontosítjuk a gyakorlatokat.

– Milyen engedelmes feladatokat kérnek a vizsgán?

Hosszú lenne felsorolni, de néhányat érdemes kiemelni: a kutyáknak hosszú percekig kell helyben maradniuk, kutyák és emberek között közömbösen sétálni, nem szabad megijedniük puskalövéstől, vannak akadályok, távolról irányítás, különféle zavaró tényezők. Néhány közülük inkább ügyességi, míg a többi kifejezetten engedelmességi vagy a megfelelő szocializáltságot mérő feladat. Több párosunk is készül most vizsgára, így ez jó lehetőség volt egy kis ismétlésre, mely során értékeljük egy-egy kutya viselkedését, s javaslatot teszünk a hibák kijavítására.

Az ölben cipelés, majd egy idegennek átadás is vizsgaanyag. A kutyának nyugodtan kell tűrni a műveletet. Grimm, a malinois kölyök területkutató kutyának tanul

– Mitől volt halloweeni a tábor? Szellemekre vadásztak?

Majdnem! 🙂 Szombaton éjszakai keresést szerveztünk a résztvevőknek Gyöngyössolymoson sok-sok csavarral, izgalommal, ijesztő tereptárgyakkal. Volt ott „véres” lepedő, világító denevérek, „gyilkos” szerszámok, mérgek, csontvázak, műhulla és sírkövek. Minden, ami ilyenkor belefér. A sötét erdőn kellett átvágni a párosoknak, akik egy „baltás gyilkost” kerestek. Az ébenfekete erdő, a mécsesek fénye és a horrorelemek igazán különleges hangulatot varázsoltak a gyakorlatnak, az elmondottak alapján valóban ijesztő volt a pálya. A keresők fejlámpával keltek útra, s árkon-bokron haladtak, míg meg nem lett az „elkövető”.

Ehhez hasonló akadályokba ütköztek a keresőpárosok…

– Honnan tudja a kutya, hogy kit kell keresni?

Most épp a gyilkos szerszámról, egy baltáról vett szagmintát követett minden kutya, de számos egyéb tárgyról is el tudnak indulni, például egy padról, ahol a személy ült, de akár egy kézfogásról is.

– De a baltát biztosan többen is megfogdosták előtte.

Valóban, de a kutyáink arra vannak kiképezve, hogy mindig a legfrissebb szagot kövessék. Mivel a „gyilkos” személye minden párosnál változott, a kutyák mindig az utolsó illat után indultak el. A kutyáknak elképesztően érzékeny orruk van!

– Mi történt a záró napon, vasárnap?

Itt egy hosszú időkieséses keresést tartottunk Gyöngyösön, egy 24 órás nyomon mentek végig a kutyáink, illetve technikai tréninget is tartottunk. Kitartóan esett az eső, de ez nem gátolta meg a sikeres keresést, ezt a lécet is megugrották a kutyák.

– Mi az a technikai tréning?

Olyan rövid, intenzív gyakorlatok, amikor nem hosszú nyomot követnek a kutyák, hanem egy-egy nehezített helyzetet kreálunk nekik. Ilyen lehet sok egyéb mellett a több személy közül való kiválasztás, a negatív nyom jelzése – amikor nincs jelen a szagmintához kapcsolódó eltűnt személy –, vagy például egy magaslati jelzés gyakorlása, amikor a keresett személy egy fán vagy egyéb magas tárgyon tartózkodik a kutya szintje fölött. Vasárnap egyébként azt játszottuk el, hogy valaki eltűnt egy csoportból, s őt kellett megkeresni a kutyának.

Gréti több rejtőzködő ember közül választja ki az eltűnt személyt

– Ha eltűnik valaki egy csoportból, és nincs hozzá szagminta, akkor hogy találja meg a kutya?

Az úgynevezett szagmemória segítségével. A kutyát végigvezetik a jelenlévőkön, mindet megszagolja, s a gazda minden embernél finoman jelzi neki, hogy nem őt keressük. A kutya érzi, hogy tegyük fel, 8 ember álldogál ott, de 9 illat van jelen és elindul a hiányzó illatfelhő után.

– Ez elképesztő!

Igen, a kutyák fantasztikus lények, ezt mi is minden alkalommal megállapítjuk. Az ösztöneik, képességeik, a tanulási képességeik lenyűgözőek. Ezért is érdemes kipróbálni a mantrailinget!

A cikk megírása után kaptuk a hírt, hogy a csoportot még vasárnap délután egy éles kereséshez riasztották, egy édesapa és két gyermeke tévedt el a Mátrában, a ködös, sötét erdőben. Bár öt kutyát azonnal felkészítettek az indulásra, időközben a csapat másik fele motorral és terepjáróval megtalálták a három személyt. Hála Istennek, ez alkalommal senkinek nem esett baja.

A motoros csapat azonnal elindult a személyek felkutatására

2020. 10. 26.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Hope Mentőcsoport