Sikeresen pályázott a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Magyar Falu programban, így rendezvények lebonyolításához tudnak eszközöket beszerezni. Egy másik pályázat keretében megújul a kulturális események színhelyéül szolgáló Népház.

A Német Nemzetiségi Egyesület megalakulása óta együttműködik a Német Nemzetiségi Önkormányzattal és Aldebrő Község Önkormányzatával a hagyományos éves események lebonyolításában, mint a Derelye Fesztivál és a Debrői Hárslevelű Szüreti Napok. Emellett természetesen részt vállalnak a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Disznóvágás és a Német Regionális Borverseny szervezéséből és lebonyolításából. Az egyesület számára fontos a helyi hagyományok, értékek továbbvitele, ezért kiemelten figyelnek a német nyelvoktatás támogatására, többek között német nyelvi tábor szervezésével. Az országban a német gyökerű települések több szálon is tartják a kapcsolatot, Aldebrőn is számos alkalommal vendégeskedtek, így természetes, hogy a nemzetiségi egyesület is részt vesz Kompolt, Kápolna, Kerecsend Német Nemzetiségi Önkormányzataival egymás településeinek programjában.

Wingendorf János polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy Aldebrő Község Önkormányzata évente támogatásban részesíti az egyesületet. 2018-ban először rendezték meg a községben a Debrői Gitárnapok című rendezvényt, amely már első alkalommal is komoly sikert aratott. Az egyesület ebből hagyományt szeretett volna teremteni, így pályáztak a Gitárnapok 2019-ben és 2020-ban történő megvalósítására. A pályázat támogatásban részesült, így nemzetközi hírű művészek meghívásával mind a két évben megrendezhették ezt a különleges zenei programot több támogató bevonásával.

Wingendorf János örömmel mesélte, hogy a Magyar Falu Program civil pályázatán 2020-ban eszközbeszerzésre pályázott az egyesület, és a nyertes pályázatnak köszönhetően a kulturális programok lebonyolításához hangtechnikai berendezéseket tudnak beszerezni, többek között hangfalakat, vezeték nélküli mikrofon szettet. A 2 millió forintos keret lehetőséget biztosít arra, hogy a rendezvényeken korszerű eszközök adják a hátteret.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt “Nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2020. évi költségvetési támogatása” pályázat keretében Népház tetőfelújítása 1.475.000 Ft összeget nyert a civil szervezet az Aldebrő központjában található 1929-1930 körül épült Népház tetőfelújítására. Ez azért lényeges, mert a templommal szemközti épület meghatározó szerepet tölt be a település kulturális életében. Tetőszerkezetének cseréje szükségessé vált, így a felújítás nyomán javul Aldebrő arculata is, ami az ide érkező turisták mellett a helyi lakosság számára sem elhanyagolható. A Népház ad helyet rendezvényeknek, kiállításoknak, emellett a hagyományőrző csoportok – Edle Blumen tánccsoport, Singerkranz énekkar – is itt tartják próbáikat.

Beszélgetésünk időpontjában egy újabb sikeres pályázat átadása zajlott, a Magyar Falu Program keretében ekkor vette át Wingendorf János polgármester a sikeresen megnyert fogászati rendelő eszközbeszerzéseit.

A folyamatosan szépülő Aldebrő jövőre remélhetőleg ismét szokásos, színvonalas rendezvényeivel várhatja az érdeklődőket, akiknek évről évre több attrakciót is tudnak kínálni.

 

2020. december 9.

Kápolnai Nagy Ágnes