Az elmúlt időszakban elnyert fejlesztési forrásokról, a városban hamarosan megkezdődő beruházásokról, és a hosszú távú tervekről kérdeztük Farkas Sándort, a település polgármesterét.

Mik az elmúlt egy év legjelentősebb eredményei, milyen fontos fejlesztések valósultak meg?

Tavaly ősszel egy új önkormányzati testülettel kezdtük meg a munkát, s azóta számos, régóta húzódó projektet sikerült nyélbe ütnünk, illetve közelebb hozni a tényleges kezdéshez. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 150 millió forint forrást biztosított számunkra a Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár energetikai korszerűsítéséhez. Hosszú évek óta várunk erre a lehetőségre, mert az intézmény fenntartása a korszerűtlen berendezések és technológiák igen nagy terhet jelentett számunkra. A felújítás augusztusra lett kész: megtörtént a homlokzati és a tető hőszigetelése, a fűtési- és elektromos rendszer, valamint a nyílászárók cseréje, s napelemeket is telepítettünk a tetőre.

Egy másik álmunk, egy új bölcsőde építése is megvalósul. Az augusztusban elkezdődött beruházás a Gyöngyikék Gyermekjóléti alapellátás fejlesztése keretében valósul meg, s két csoportban összesen 24 kisgyermek ellátását biztosítja majd. A jelenleg szerkezetkész akadálymentes bölcsődéhez tornaszoba, orvosi- és elkülönítő helység is tartozik, napjaink elvárásának megfelelően. A projekt Feldebrőt és Tarnaszentmáriát is érinti, hiszen onnan is járnak majd be hozzánk gyermekek. A bölcsi a már működő óvodai épülettel közös telken épül, külön kertrésszel. A fejlesztés összköltsége 213 millió forint.

Épül az új bölcsőde

A vásártér korszerűsítése is évek óta várat magára. Most ezt az adósságunkat is törleszteni tudjuk a lakosság, illetve a térség felé. Szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével 150 millió forintból újul meg a nagyobb állat- és kirakodóvásároknak is helyet adó tér, felelevenítve ezzel a több száz éves vásári hagyományainkat. Jelenleg a mi régiónkban csak Ónodon és Jászapátiban vannak hasonló vásárok. Az új területen megújul a vízelvezető-rendszer, épül egy makadámút és tereprendezés is történik. A munkaterületet heteken belül átadjuk a kivitelezőnek.

Ez eddig már több mint fél milliárd forint.

És még nincs vége! Összesen öt pályázatot nyertünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, a negyedik a településközpont rehabilitációja, a buszforduló átalakításával, az ötödik pedig a helyi piac modernizálása, a kulturált piacozási lehetőségek megteremtése, zöldfelület létrehozása, parkolók és kiszolgáló egységek építése. A két projekt összesen mintegy 420 millió forintból valósul meg. A központ korszerűsítése most áll engedélyezés alatt, a Szabadság tér és a Népház udvarán megvalósuló piacfejlesztés pedig jövő év elején indul, ehhez már megvannak az engedélyek. A buszforduló ügye is évek óta húzódik, több egyeztetést is tartottunk már arról, hogy milyen közlekedéstechnikai megoldás lenne e legmegfelelőbb. Végül egy piskóta alakú, osztott pályás, íves csomópont épül majd, nagyjából olyan, mint egy kissé összenyomott körforgalom.

A Magyar Falu Program az ötezer fő alatti településeket támogatja. Bár Verpelét város, 3700 fős lakosságával még megfelel a Kormány által indított sikerprogramban való részvételi feltételeknek.

Természetesen nem hagytuk ki a Magyar Falu Programot sem a pályázataink sorából. Orvosi eszközökre 3 millió forintot nyertünk: az eszközök, műszerek már meg is érkeztek, használatba is vették őket. A rossz állapotú, elhagyott házak felszámolására hirdetett kiíráson 5 millió forintot nyertünk egy romos ház felszámolására, melynek helyét valamilyen, később meghatározott közcélú hasznosításba vonjuk majd. Az ingatlan egyébként a Mikes Kelemen-Dózsa György utcák sarkán található.

Terepszemle: Farkas Sándor polgármester és Horváth László országgyűlési képviselő egy élhetőbb Verpelétért dolgoznak

Ezen felül a Belügyminisztérium pályázatain is nyertünk, méghozzá a polgármesteri hivatal külső-belső felújítására összesen 60 millió forintot. Örülök, hogy munkatársaim november végétől végre megfelelő körülmények között dolgozhatnak és az ide érkező ügyfelek is egy korszerű épületben intézhetik ügyeiket. A Belügyminisztérium másik pályázatán a Ságvári és a Bercsényi utak teljes aszfaltozására jutottunk 20 millió forint forráshoz, melyhez 5% önerőt kellett biztosítanunk. Ez a beruházás is tavasszal kezdődik meg.

Szintén hazai forrásból tudjuk megoldani az illegális hulladéklerakók felszámolását a városban. A bosszantó jelenség nyomainak eltüntetésére 3 millió forintot fordíthatunk. A projekt befejezési határideje február vége. Az elnyert összegből főleg a temető és a volt laktanyai részek körüli áldatlan állapotokat szeretnénk megszüntetni.

Bizonyára akadnak még terveik is bőven!

Azokból sosem fogyunk ki! Pályázatot nyújtottunk be a Németh-kúria felújítására. Itt működik most a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó központ és az irattár is ebben az önkormányzati tulajdonú épületben kapott helyet. A város központjában álló több száz éves, nádtetős kovácsműhely felújítása is igen sürgető, mert beázik és repedezik a fal. Az itt található szerszámok és eszközök pótolhatatlan értékek, melyeket méltóbb körülmények között szeretnénk bemutatni. Szintén fontos lenne a körzeti megbízott lakásának felújítása, melyre szintén a Magyar Falu Program nyújthat majd lehetőséget.

A két legnagyobb problémánk a településen a Kisnánai bányából történő közúti kőszállítás és a vákuumaknás szennyvízrendszer állapota. Mindkettőben folyamatosan egyeztetünk Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével, és a felettes szervekkel. A kőszállítás vasútra helyezése logikus és indokolt volna környezetvédelmi és vagyonbiztonsági szempontból is. A Tarna-mente 13 települése lélegezhetne fel, ha ez a gondunk megoldódna.

Melyek a város legnagyobb foglalkoztatói?

Az élelmiszeripari profilú Asia Food és a forgácsolt fém alkatrészek gyártásával foglakozó Steel Riders Kft. A Varsányi és a Petrényi borászatnak is itt található a telephelye. Hamarosan egy harmadik borászati cég is helyi fejlesztésekbe kezd, a volt tsz területén pedig egy kazánalkatrészeket előállító vállalkozás épít gyártócsarnokot. A koronavírus okozta veszélyhelyzetben fontos, hogy jelentős cégek itt tervezik a jövőjüket. A vírussal kapcsolatban fontos hangsúlyoznom, hogy felelősek vagyunk egymásért, ezért mindenkit kérek, hogy az ünnepek alatt is tartsa be a védekezési szabályokat, s lehetőség szerint maradjon otthon! Az alapszolgáltatási központunk munkatársai segítenek az ételkiszállításban, a gyógyszerbeszerzésben és a bevásárlásban is, ha valaki igényli. Vigyázzunk egymásra!

2020. 12. 16.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online