A településen történtekről, az idei, meglehetősen furcsa év tapasztalataikról Tuza Gábor, Sirok polgármestere évértékelőjét osztjuk meg olvasóinkkal.A megszokott optimizmussal vágtunk neki a 2020-s évnek – mondja a polgármester, jelentős tartalékkal és öt megnyert pályázattal rendelkeztünk. A szokásos módon indult az év, egy elfogadott költségvetéssel, melynek legfőbb kitétele Sirok, és az itt található intézmények folyamatos és biztonságos működtetése volt. Azzal a szilárd elhatározással vágtunk neki 2020-nak, hogy a már megnyert pályázatainkat megvalósítjuk, sőt újakat is beadunk.

Március elejéig ment is minden a maga útján – tudtuk meg, aztán jött a járvány első hulláma, ami átírta a terveinket. Attól kezdve szinte mindent a védekezési feladatok határoznak meg. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez az ismeretlen kór a lehető legkevesebb embert betegítsen meg: betartottuk a Kormány által elrendelt szabályokat, sőt helyi rendelkezéseket is hoztunk az itt élők biztonsága érdekében. Gyártottuk a maszkokat a dolgozóink, majd pedig a teljes lakosság részére, fertőtlenítettük a települést, tartós élelmiszereket szereztünk be. Az első sokk után tudomásul vettük, hogy ezzel a helyzettel egy darabig még együtt kell élnünk, így a további feladatainkat ennek tudatában terveztük és valósítottuk meg. Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével folyamatosan kapcsolatban állunk, egyeztetjük elképzeléseinket a térség és Sirok jövőjéről.

Még ez év elején kiosztottunk a rászorulóknak több mint 200 köbméter fát, befejeztük a közösségi piac építését, elkezdtük a Rákóczi úton a sziklafalomlás miatti károk helyreállítását a Belügyminisztérium vis major pályázatán nyert összegből.

Új funkciót kap az egykori parókia Sirokban. Fotó: Kékes Online

Miközben folytak a közbeszerzési eljárások a tanösvényes- és a kerékpárutas megnyert pályázattal kapcsolatban, önerőből felújítottunk egy óvodai csoportszobát, helyreállítottuk a vár felé vezető út, közel száz méter hosszú fakorlátját, eszközöket szereztünk be a konyhára, járdaszakaszokat újítottunk fel, illegális szemétlerakó helyeket számoltunk fel.

A tanösvényes pályázaton belül elkezdődött a volt parókia épületének felújítása, így a benne működő könyvtárat át kellett költöztetnünk a civil házba.

Az Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület által kiírt Élhető települések pályázatát is megnyertük, ezen belül megjelentettük a Sirok könyv negyedik, bővített kiadását, felújítottuk a Kútvölgyben lévő közel 200 négyzetméter alapterületű esőbeállót, bővítettük a siroki kamerarendszert, és építünk egy fedett buszmegállót a falu központjában.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri
Megjelent a Sirok könyv negyedik, bővített kiadása. Fotó: Tuza Gábor, Facebook

Civil szervezettel együttműködve szigeteltük a sportöltöző lapos tetejének egy részét, kicseréltük az esővíz csatornát és teljes új külső színezést kapott az épület.

Önerőből feltártunk és felújítottunk egy régi forrást és felújítottunk egy húsz méteres beton gyaloghidat a Dankó úton, építettünk egy új buszmegállót Kőkúton, ugyancsak itt egy új kamerarendszer kiépítését kezdtük el.

Sirok-Kőkút: A Magyra Falu Program keretén belül elnyert támogatás segítségével megújul a tető, új nyílászárókat és külső szigetelést kap az épület. Fotó: Tuza Gábor, Facebook

Eszközbeszerzési pályázatból vettünk egy 3 tonnás pótkocsit, egy nagy teljesítményű ág-aprítékolót, bontókalapácsot, lap vibrátort, áramfejlesztőt.

Év közben megvalósult a Borics Pál út belső öt ingatlanának a régi elavult vezetékes víz rendszerének cseréje, civil szervezettel, magánemberekkel összefogva egy iskolai tanterem felújítása.

December elején elkezdtük a kőkúti településrészen lévő klub és orvosi szoba felújítását, mintegy 45 millió forintértékben.

Úgy gondolom, hogy a vészhelyzeteket figyelembe véve az eredményeink biztatóak, vegyes érzéseket csak a korábbi, megszokott életünk bizonyos fokú kiüresedése okozza, hiszen elmaradtak a rendezvényeink, az ünnepségeink, illetve csak nagyon szűk körben és a rendelkezések betartásával tartottunk meg közülük párat. Ezeken az eseményeken tudunk lelkileg feltöltődni, megerősödni, újabb lendületet venni a ránk váró feladatokhoz – mondja Tuza Gábor.

Sirok a várral: várják a turisták visszatérését. Fotó: Gyetvai Péter

Remélem normalizálódik a helyzet, visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba, és folytatódhat Sirok fejlődése – hangsúlyozta a polgármester. Köszönöm minden munkatársamnak és minden sirokinak az ez évi munkáját, közreműködését!

2020. 12. 26.
Kékes Online

Kiemelt fotó: Gál Gábor