A kormány összesen 82 milliárd forintot biztosít kiemelt társadalmi igényeken alapuló újabb gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések előkészítésére.

Más fejlesztések mellett több előkészítési projekt alapozza meg főútszakaszok négysávosítását például Debrecen, Jászberény, Kecskemét, Nagykanizsa, Veszprém és Zalaegerszeg térségében. Ajkától Zircig számos településen javítják a helyi életminőséget a belső útszakaszok tehermentesítésével a megtervezendő elkerülő útszakaszok, egyebek mellett Bajánál, Etyeknél, Gyöngyösnél, Győrnél, Hatvannál, Környénél, Siófoknál, Soltvadkertnél. Mohácson és Vácott a Dunán, Szolnokon és Szegeden a Tiszán, Szamossályiban a Szamoson épülhet új híd. Autópályás és főúti csomópontok tervezése is megkezdődik a többi között Balatonfürednél, Gödöllőnél, Kunszentmártonnál és Üllőnél – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium mai közleményében.

Mint írják, a friss kötelezettségvállalás 2021 és 2026 között fedezi a beruházások előkészítésével kapcsolatos költségeket, csak jövőre több mint 26 milliárd forint értékben. A forrásbiztosítással a projektek előrehaladásához szükséges soron következő munkafázis finanszírozása és így végrehajtása vált lehetővé. Az előkészítés esetleges további ütemeihez, később pedig a kivitelezéshez szükséges forrásokat a felmerülés ütemében, újabb kormánydöntésekkel lehet előteremteni.

A tervezett beruházásokban újabb felhatalmazó kormánydöntések után összesen mintegy 1200 kilométer új és fejlesztett közútszakasz, ezen belül mintegy 560 kilométer négysávos út készülhet el. A tervezés elvárt ütemű előrehaladása és a szükséges források rendelkezésre állása esetén egy-két helyszínen akár már jövőre megtörténhetnek az első kapavágások.

Valóban tehermentesíti majd Gyöngyöst

A gyöngyösi elkerülőút továbbfejlesztésével kapcsolatban pár napja adtunk hírt arról, miszerint Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott bejelentette: új elkerülő szakasz is épül Gyöngyös északi részén. Mint hangsúlyozta: így lesz valóban tehermentesítő az elkerülő út Gyöngyösön.

„Kezdeményezésemre megépül az új északi elkerülőszakasz is a nyugati elkerülő folytatásaként: a Gyöngyöspatára vezető utat és a Gyöngyösről a Mátra felé kivezető 24-es főutat köti össze! Az elkerülő út így válik teljessé, így lesz valódi segítség a gyöngyösiek számára, hiszen a Mátrába tartó átmenő forgalomtól is tehermentesíti a várost.” – állt a képviselő közleményében.

Ez a szakasz volt a hiányzó láncszem Gyöngyösön

Most lezárult az északi elkerülőszakasz előkészítő közbeszerzése, kiválasztották a tervezőket, itt is indulhat a tervezési és engedélyezetési munka! A most kiválasztott tervezőcsapat feladata ennek a 4,5 kilométer hosszú, kétsávos, Gyöngyöst északról elkerülő másodrendű főút nyomvonalának építéséhez szükséges tervek megalkotása lesz. Ez az új északi szakasz volt eddig a hiányzó láncszem Gyöngyös közlekedésének valódi tehermentésítése érdekében.

 

Kékes Online, 2020. december 27.

Fotó: illuszráció, magyarepitok.hu