A páratlan természeti környezetbe simuló Markaz dinamikus fejlődési pályára állt az elmúlt esztendőben. Értékeik, látnivalóik sokakat vonzanak a településre, melynek vezetősége folyamatosan azon munkálkodik, hogy Markaz a turisták és a helyeik számára is vonzó és élhető legyen. Számos sikeres pályázatot tudhatnak magukénak, melyek mind a település gyarapodását szolgálják. Legutóbb önkéntes tűzoltóikhoz és polgárőreikhez érkezett a jó hír nyertes pályázatokról.

Holló László polgármester kérdésünkre elmondta: Markazon több civil szervezet is példaértékűen működik, s igyekszenek minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy előre léphessenek. „Amikor a Magyar Falu Program kiírásai megjelentek, egyeztetésre invitáltam a civil szervezetek elnökeit, hogy közösen ötleteljünk, dolgozzunk a további fejlődés érdekében. Nemrég érkezett az örömhír, hogy tűzoltóink és polgárőreink is 2-2 millió forintot nyertek a programban. Örülünk, hogy tovább fejleszthetik eszközállományukat, s büszkék vagyunk rájuk, hiszen mindkét szervezet aktív és példás szerepet vállal a közösségi életben.

Holló László hozzátette: önkéntes lánglovagjaik derekasan helytálltak már tűzeseteknél, természeti katasztrófáknál, de többször felajánlották segítségüket a település lakóinak is. Legutóbb például tűzifát aprítottak, ezzel is segítve az időseknek. Baranyi Attila 2013 óta elnöke az egyesületnek, amely jelenleg 16 fővel működik, soraiban pedig két hölgy is szolgál. Mint mondja, a 2 millió forintot, melyet a Magyar Falu Programban nyertek, védőruházatra és –felszerelésre fordítják, s bíznak abban, hogy munkájukkal továbbra is eredményesen szolgálhatják a Markazon és környékén élőket. Hozzáteszi, az önkormányzat segítségével nemrég egy tűzoltó teherautót is vásároltak, mely nagyban segíti munkájukat. Több pályázatot is beadtak tavaly, így remélik, a jövőben tovább gyarapodhatnak.

A tűzoltók mellett a település polgárőreire is számíthatnak a helyiek, esténként is rendszeresen járőröznek, s már puszta jelenlétük is növeli a markaziak biztonságérzetét – mondja Holló László polgármester. Állandó őrei a település rendezvényeinek, de aktív szerepet vállalnak az illegális hulladéklerakók felszámolásában is.

A 20 esztendős egyesület elnöke, Magyari János kérdésünkre elmondta, nemcsak Markaz rendezvényein teljesítenek szolgálatot, a tóparton is vigyáznak a rendre, biztosítják a külterületi részeket, de elszántan harcolnak azok ellen, akik illegálisan rakják le szemetüket.

A polgárőrök a markazi tó partján is járőröznek

A Magyar Falu Programban elnyert 2 millió forintból többek közt hőkamerát szeretnének vásárolni, mely segítségükre lehet eltűnt személyek felkutatásában. Emellett öt darab vadkamerát is kihelyeznének Markazon, amelytől azt is remélik, hogy csökkenti az illegális szemétlerakások számát. Magyari János hozzáteszi, egyesületüknek jelenleg 16 tagja van, s nagy örömmel fogadnák az utánpótlást. Mint mondja, aki szeretne egy összetartó és jókedvű család tagja lenni, bátran jelentkezzen hozzájuk!

 

2021. január 10.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött