Az izgalmas mátrafüredi túraajánlatról Hering Tamás nemzetközileg elismert szánhúzó-kutyás versenyzővel, Európa-bajnok kutyafogat-hajtóval beszélgettünk.

 A koronavírus járvány ideje alatt a legtöbb ilyenkor elérhető program elmarad, sokszor még a szabadtéri ajánlatokat is sorra lemondják a szervezők. Mi a helyzet a kutyafogat-túrákkal, lehet-e regisztrálni a különleges kirándulásra?

Igen, mi továbbra is szeretettel várjuk a jelentkezéseket a kutyafogat-túráinkra. Ezek közül a legnépszerűbb a standard túra elnevezésű, mely nagyjából 2 órát vesz igénybe. A programra a honlapunkon szükséges előzetesen bejelentkezni. A megadott délelőtti időpontban a Tornyos Panzió és Étterem előtt találkozunk, majd egy rövid információs blokk után az erdő felé vesszük az irányt, onnan indulunk. A délelőtthöz azért ragaszkodunk, hogy délután és estefelé már ne zavarjuk a vadakat. A vírus sajnos nekünk is átírta kissé a megszokott menetrendet, így az étteremben tartandó filmvetítés a korlátozások feloldásáig elmarad. A biztonság nekünk is fontos: amíg közterületen tartózkodunk kötelező maszkot viselni.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, kutya, fa, túra/szabadtéri és természet

Maga a túra mintegy 50-60 perc hosszú, mely során megcsodáljuk a Mátra élővilágát, a minden évszakban lenyűgöző erdőt és természetesen picit betekintünk a kutyafogat-sportba is. A fogaton egyszerre egy családot – maximum 5 főt – tudunk szállítani, és egy alkalommal két fogatot tudunk elindítani. A kutyák jelenléte különleges hatással van az emberekre, ilyen helyzetben, munkavégzés, sportolás közben pedig kifejezetten érdekes látni őket. Erejük, teljesítményük, együttműködésük lenyűgöző.

Hány kutya húzza a fogatot és mit tudhatunk róluk?

43 kutyánk van, melyekből egyszerre 10 van befogva. Fajtájukat tekintve munka-vérvonallal és versenytapasztalattal rendelkező szibériai- és alaszkai huskyk. A szibériai husky inkább rövid-, az alaszkai pedig a hosszú távú versenyek sztárja. Rajtuk kívül egy staffordshire terrierünk van, ő a házat őrzi. 🙂 A kutyákkal rendszeresen edzünk, készülünk, amihez a pályát – csakúgy mint a fogattúrához – az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete biztosítja. Dudás Béla erdészetvezetőnek sokat köszönhetünk, a zökkenőmentes felkészülés ezen segítség nélkül nem lenne biztosított.

S hogy élvezik, szeretik-e kutyák a fogathúzást? Válaszul a túraszervezők honlapján érdekes idézetet találtunk. A világ leghosszabb, 1700 kilométeres kutyaszán versenyének négyszeres bajnoka, Jeff King a következőket mondta: „A kötélzettel a kutyákat nem lehet tolni. Ha a kutyák nem akarnak, nem mennek.” A fogat egyébként egy elektromos meghajtású kerekes kocsi, mellyel az emelkedőkön segítenek a kutyáknak, s így elkerülhető a túlterhelésük. A kutyusokat a túra végén meg lehet simogatni és közös fotók is készülhetnek velük.

2021. 01. 14.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: https://www.kutyafogatturamatra.hu/