Az új munkagép beszerzését a Magyar Falu Program támogatta. A 15 millió forint értékű gép nagy segítséget nyújt majd a közterületek és a mezőgazdasági utak karbantartásában – tudatta szerkesztőségünkkel Szarvas László, a település vezetője.

 A rézsűvágó adapterrel is ellátott gép a hasonló traktoroknál akár 30%-kal is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, ezért választottuk ezt a típust – mondta el a polgármester. Közel 40 kilométernyi földutat kell gondoznunk, ami így már sokkal egyszerűbb lesz.

Kérdésünkre, hogy milyen egyéb fejlesztések valósultak meg a közelmúltban Szarvas László kifejtette: befejeződött a Szivárvány Óvoda energetikai korszerűsítése, melyet szintén a Magyar Falu Program segítségével valósítottak meg. Egyebek mellett kicserélték a nyílászárók üvegeit, szigetelték a falakat, s már folyamatban van a fűtési rendszer átalakítása is, hogy a szőlőkből kitermelt venyigével fűteni lehessen. A kis sportpályának is helyt adó óvodaudvar rendezett, korszerű kültéri eszközökkel felszerelt. Az udvar most csendes, a kicsik most bent vannak, lassan ebédhez készülődnek.

A megújult óvodaépület

Kedves gesztus, hogy Visonta önkormányzata is csatlakozott az országos Három Királyfi Három Királylány Mozgalomhoz, s a Művelődési Ház bejáratánál elhelyezett babazászlóval köszönti az község újszülötteit.

Szarvas László a fejlesztések sorát folytatva hozzátette: a temető urnafal-bővítésére is nyertek pályázatot, a munkálatok a tavasz folyamán kezdődhetnek el. Egy Leader pályázaton autómosó létesítésére kaptak támogatást, a munkahelyteremtő projekt megvalósítása szintén a közeljövőben várható.

Szarvas László, Visonta polgármestere . Fotó: Gál Gábor

Terveik között szerepel a Mátrai Erőmű felhagyott nyugati bányájának rekultiválása után létrehozott, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező mesterséges tó ökoturisztikai hasznosítása is. Az elképzelésekről folyamatosa egyeztetünk Horváth László miniszterelnöki megbízottal, a térség országgyűlési képviselőjével – mondja a polgármester. A környező települések is folyamatosan nyerik a pályázatokat, a fejlődés szemmel látható.

A központi konyha korszerűsítse várat még magára, de optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy ennek a felújítására is találunk megfelelő pályázatot. A tervek már elkészültek, csak aktualizálni kell, mielőtt benyújtjuk – tudtuk meg. Igyekszünk megtartani a településünket olyannak, amilyennek most ismerjük: rendezettnek, tisztának, szerethetőnek. Nálunk még most is ingyenes a hulladékszállítás, ezzel is küzdünk az illegális szemétlerakás ellen. A lakosság ügyintézését megkönnyíti a településre járó Kormányablak busz, ahol a leggyakoribb ügyfajták helyben, gyorsan, utazás nélkül megoldhatók vagy elindíthatók.

A templomunk restaurálásnak utolsó lépése a szószék és a keresztelő ládika felújítása, melyhez 2,6 millió forinttal járul hozzá az Örökségvédelmi Kollégium – emeli ki Szarvas László. Erre a lépésre nagyon büszkék vagyunk, a római katolikus plébánia fejlesztésének méltó mozzanatai ezek.

Visontán már dolgoznak az ingyenes wifi lefedettségen, hamarosan mindenhol széles sávon lehet majd internetezni a pályázaton elnyert 10 kültéri wifi egységnek köszönhetően.

A helyi közösség összetartó, rendszeresen részt vesznek véradásokon, a települést szépítő, színesítő pályázatokon, mint például a Virágos Visontáért felhívás, ahol kreatív díszkert, valamint virágos homlokzat, és -előkert kategóriákban keresték a legszebb kiskerteket. Érdekesség, hogy tavaly visontai fenyőfa volt a karácsonyfa Gyöngyösi főterén.

Nyáron, amikor a vírushelyzet megengedte kertmozit nyitottak, de fotó- és novellapályázatot is hirdettek. A Mátrai Erőmű rendezvényén pedig minden évben Visontán emlékeznek a bányászat hőseire.

A polgármester szavai szerint a település jövőképe stabil, a jelenlegi fejlesztésekkel pedig még élhetőbbé, még szebbé és modernebbé válik.

Visonta csodálatos, rendezett település, összetartó közösséggel

2021. 01. 24.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter