Bekölce sikeresen él a Kormány által biztosított pályázati lehetőségekkel. A Magyar Falu Programból nemrégiben orvosi eszközökkel gazdagodtak és falubuszt is kaptak. Ezen felül megújult a közösségi tér, ahol ingyenes wi-fi szolgáltatással és a könyvtárban található digitális ponttal várják a lakosokat.

Itt segítenek azoknak a helyi lakosoknak is, akik szeretnének regisztrálni a koronavírus elleni oltásra, de ehhez nincsenek meg a szükséges eszközeik. Akiket behívnak oltásra, azokat az új falubusszal viszik el az oltópontokra. Az ingatlanban jelenleg is folynak munkálatok, a nagyterem és néhány kisebb klubhelyiség, öltöző és raktár még korszerűsítés előtt áll.

A könyvtár egyben Digitális Jólét Pont is, itt segítenek a koronavírus elleni oltáshoz szükséges regisztrációban

Beszámoltunk már róla, hogy a Mini Manó Óvoda felújítását több nyertes pályázat is segíti, így kívül belül megújul az intézmény. Legutóbbi beszélgetésünk óta újabb pályázati támogatásról kaptak értesítést – mondta el Gálné Mátrai Ágnes polgármester. A Magyar Falu Programban egy óvodai tornaszoba kialakítására tettünk szert támogatásra, ami nagy öröm a kisgyermeket nevelő családoknak és természetesen nekünk is. A fejlesztéssel hozzájárulunk az egészséges életmód kialakításához, a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Az udvaron a kerítés már elkészült, így még biztonságosabb lett az intézmény. A kültéri játékok kihelyezése a tavasz folyamán megtörténik. A csoportszobáink nagyon hangulatosak, barátságosak, legutóbb egy galériát építettünk, amit nagyon szeretnek a kicsik. Fontos lépés, hogy külön szobában tudtuk elhelyezni az ágyakat, így a játék és az alvás színtere külön lett választva. Sokkal kényelmesebb így mindenkinek. Most már csak a konyha megújítása van hátra. Itt főznek az óvodásokra és innen kapják az ebédet a szociális étkeztetésre jogosultak is. A központi konyha felújításához már meg is kaptuk a támogatási összeget a Belügyminisztériumtól, a beruházás a nyár folyamán kezdődhet el.

Az óvoda belső terei megújultak, most az udvart szépítik: új, biztonságos játékokat kapnak a kicsik

A hivatal fölötti területen egy önkormányzati tulajdonú gazdasági épület egyik szintjén egy környezetbarát építőanyaggal foglalkozó cég működik, az ingatlan másik részét pedig a mezőgazdasági munkaprogramban megtermelt helyi zöldségek tárolására használják. Itt készítik elő például a burgonyát és a hagymát a konyhai felhasználásra, s egy kis gombatermesztőt is üzemeltetnek.

Gálné Mátrai Ágnes elmondta: időközben megérkezett az a nagy teljesítményű, korszerű kazán is, amivel a művelődési ház régi, alulméretezett fűtési rendszerét modernizálják. A hivatali épületről megtudtuk: egyetlen problémája a hatalmas, mintegy 1000 m2-es palatető beázása, melyre igyekezne egy minél költségkímélőbb megoldást találni.

Gálné Mátrai Ágnes polgármester folyamatosan egyeztet Horváth László országgyűlési képviselővel

A korábbi vizesedési gondokat, melyet a patak közelsége és a régi községháza szerkezete okozott, kezeltük, s bízunk benne, hogy jó ideig nem kell ezzel foglalkoznunk – hangsúlyozta a település vezetője. Bekölce lépésről lépésre fejlődik, amiért hálásak vagyunk a térség országgyűlési képviselőjének, Horváth Lászlónak. Vele folyamatosan kapcsolatban vagyunk, egyeztetjük terveinket, elképzeléseinket.

A községháza hatalmas, palalemezes teteje már megérett a cserére

Bár a településnek van néhány állandósult problémája, mint például az illegális hulladéklerakás, mégis úgy érzik, jó úton járnak. Ezt igazolja vissza, hogy az elmúlt időszakban szlovákok, csehek és franciák is vettek itt ingatlant, s remélhetőleg a korábbi lovastanya is új erőre kaphat a jövőben.

2021. 03. 03.
Kékes Online, Burián Orsolya